Възрастните хора е важно да бъдат активни, но поради отслабналото чувство за равновесие карането на велосипед увеличава риска от злополука. Холандският технологичен университет в Делфт (TU Delft) е възможно да е намерил решение с електрически велосипед, оборудван с асистенция на управлението.

Разработен съвместно с производителя на велосипеди Royal Dutch Gazelle, прототипния електрически велосипед използва акселерометър и жироскоп, за да следи движенията на велосипеда при скорост над 4 км / ч.

Данните за движенията се анализират от вграден микропроцесор, използващ предварително разработен математически модел, който по 25 физични параметъра, определя стабилността на велосипеда.

Ако компютъра установи, че велосипеда ще падне, вграден в тръбата на кормилото електрически двигател предотвратява това, като внимателно завърта кормилото. Технологията трябва да бъде доразвита, но при тестовете някои велосипедисти са съобщили, че системата им помага да поддържат велосипеда направо.

„Сега искаме да проучим какъв вид помощ е подходяща за велосипедиста и кога, и разбира се ще изпробваме безопасността на системата”, казва д-р Арент Шваб (Dr. Arend Schwab) от TU Delft.


За продажбата на продукт, използващ системата, ще са необходими още няколко години.

По темата: TU Delft K e-bikes Royal Dutch Gazelle
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Робота плува в човешкото тяло

Миниатюрен самолет за доставка на лекарства

Робота плува в човешкото тяло

С развитието на технологиите, нараства броя на разработваните миниатюрни роботи, способни да извършват целеви доставки на лекарства в човешкото тяло. Едно от най-новите роботизитани устройства използва наподобяваща кит опашка и криле, които се сгъват нагоре или надолу, когато е необходимо.

ProPilot 2.0 на Nissan освобождава ръцете на водачите

Повече автономия за автомобилите

ProPilot 2.0 на Nissan освобождава ръцете на водачите

Nissan съобщи, че въвежда следващата версия на технологията си за автономно управление ProPilot, която ще дебютира в предстоящия модел за японския пазар Skyline. ProPilot 2.0 позволява за първи път на шофьорите да не държат волана с ръце, въпреки че това е ще бъде възможно само на магистрала и само при определени условия.

Morus Zero дезинфекцира дрехите

Настолна сушилня пести енергия и пространство

Morus Zero дезинфекцира дрехите

Обитателите на по-малки жилища, които не разполагат с достатъчно пространство, вече може да използват компактни перални машини, но изпраните дрехи трябва и да се изсушат, за което може да помогне Morus Zero, най-малката настолна сушилня.