Велосипед за възрастни помага за равновесието
3

Велосипед за възрастни помага за равновесието

Система подпомага управлението

Възрастните хора е важно да бъдат активни, но поради отслабналото чувство за равновесие карането на велосипед увеличава риска от злополука. Холандският технологичен университет в Делфт (TU Delft) е възможно да е намерил решение с електрически велосипед, оборудван с асистенция на управлението.

Разработен съвместно с производителя на велосипеди Royal Dutch Gazelle, прототипния електрически велосипед използва акселерометър и жироскоп, за да следи движенията на велосипеда при скорост над 4 км / ч.

Данните за движенията се анализират от вграден микропроцесор, използващ предварително разработен математически модел, който по 25 физични параметъра, определя стабилността на велосипеда.

Ако компютъра установи, че велосипеда ще падне, вграден в тръбата на кормилото електрически двигател предотвратява това, като внимателно завърта кормилото. Технологията трябва да бъде доразвита, но при тестовете някои велосипедисти са съобщили, че системата им помага да поддържат велосипеда направо.

„Сега искаме да проучим какъв вид помощ е подходяща за велосипедиста и кога, и разбира се ще изпробваме безопасността на системата”, казва д-р Арент Шваб (Dr. Arend Schwab) от TU Delft.


За продажбата на продукт, използващ системата, ще са необходими още няколко години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.