Велислава Кръстева: ДПС би следвало да е желан партьор на всяко управление (ОБНОВЕНА)

Велислава Кръстева: ДПС би следвало да е желан партьор на всяко управление (ОБНОВЕНА)

ДПС би следвало да в желан партньор на всяко управление. Това коментира депутатът от ДПС Велислава Кръстева пред Канал 3. По думите й това се аргументира от 2 неща – те са предвидими като политическа партия и имат ясни евроатлантически ценности, на които стъпват. Това тяхно поведение е такова независимо дали са в позиция и управаленито. 

"Настоящото управление продължава да разчита на нас, въпреки че заложи да управлява с националистите. И ние знаем това и носим тази отговорност защото за нас отговорността за бъдещето на цялата държава е по-важно от конкретната партийно противопоставяне в ролята ни на опозиция", поясни Кръстева. Поводът за коментарът пък е изказването на нейния колега Йордан Цонев преди седмица пак пред Канал 3, според който ДПС има общи идеологически прилики и сходсва с ГЕРБ. По думитена Кръстева ГЕРБ сами са констатирали 99 % сходство на тяхната програма с тази на ДПС.

Тя категорично отрече да са скрит , таен партньор на ГЕРБ. "Всичко, което се прави е абсолютно явно и то се случва в НС", аргументира се тя. Кръстева даде разлика с поведението на БСП, които по време на пандемията и кризата избрали да бъдат "креслива опозиция", докато ДПС избрали по-тихия, но по-конструктивен път да подкрепят мерките, за да се даде на обществото нужната сигурност.

Кръстева поясни, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е във всячко нещо, което формацията прави – от концепции и до идеи. Преди години той говорил за нуждата от рестарт на модела на демокрацията и дал пример с рестарта в природата, което ставало чрез  катаклизми - всякакви, включително и един вирус.

"Сега се намираме в ситуация хем природата се рестартира, хем демокрацията ще не ще – също. Това което дефектира преди пандемията, сега неизбежно трябва да се реформира", каза Кръстева. По думите й на следващите избори за НС след около 9-10 месеца партиите ще са изправени пред предизвикателство.  Причината - избирателите, след всичко това, което се случава - икономическа и социална криза, ще искат партии, които дават съгласие и могат да носят отговорността какво се случа с живота и сигурността на гражданите.

Кръстева припони, че от много време настояват за обща програма за ускорено разивитие на страната, зад която да застанат избрани партии и да поемат отговорността. Именно следващите избори щели дадат на партиите възможност да направят нещо, което не са правили последните 30 г. - да се борят за място в НС и за властта. Този път обаче нямало да го правят на принципа сини и червени, или с мръсна игра, защото избирателят щял да ги санкционира за такава игра.

На въпроса дали ще има редуциране на броя на сегашните партии и кандидатите за НС, Кръстева поясни, че ще има нов тип селекция и избирателят е този, който ще реши. Иначе поясни, че трябва да има дебат за програмата за ускорено развитие на страната и това трябва да стане много преди изборите.

Направило й впечатление, че "замирисало на избори" и те наближават. "При разградското дясно наблюдвам превъзбуда. Вие трябва да минете през ситото и първо да спечелите избирателя, гласовете на довере и едва тогава, попадайки вътре в НС да имате право на претенции", каза тя без да посочи конкретни имена, но очевидно визирайки обединението "Демократична България" , което облсужва интересите на Иво Прокопиев.

Иначе в началото обясни, че заради пандемията, в ДПС не са могли да довършат изборния цикъл, но те в партията нямали проблем, защото са зряла  и професионална партия. Тя поздрави българи и мюсюлмани за Рамазан Байрам и за 24 май - деня на българската просвета и култура. "Вижте колко е хубаво, когато е дадено всичко да посрещаме заедно. И празниците посрещаме заедно и кризите трябва да борим заедно", каза Кръстева.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.