Велислав Минеков: Министър 20 години не е влизал в зала „България“

Велислав Минеков: Министър 20 години не е влизал в зала „България“

Предизборно от фонд "Култура" са раздадени над 20 милиона, а виждам проекти, които не заслулжажват и лев, коментира той не

Министърът на културата Велислав Минеков бе гостът във „Властта говори! Открито“ днес. Той отговори на въпросите на граждани и медии, задавани както по време на живото излъчване, така и предварително публикувани в коментарите на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Посещението в Караново и могилата там той определи като ценно богатство, което не знае дали заслужаваме, защото е изоставено по този начин. Непрекъснато се прехвърля отговорността чий е този обект. Това което видях е твърде тъжно, отново става дума за пари. Трябва инвестиция за инфраструктурата – пътят до обекта да се изгради. Има идея да се представи в музея на Стара Загора, заслужава си да бъде спасено , коментира министърът.

По темата за Централни хали – въпрос защо допуска Халите да се превърнят в безличен хипермаркет. Минеков отговори, че въпросът е към предишните управляващи защо е нямало обществено обсъждане. Имат нужда от огромен ремонт и реставрация, ще държим да се запази и фасадата, и вътрешната конструкция , но не могат да забраняват на новите собственици какво да правят.

Защо не е въвел директива за авторските права, изисквана от ЕК? Вероятно следващата седмица ще сме заети точно с това, обеща Минеков.

За проверката на дейността на културните институти в чужбина – "Трябва да има комисия в разширен състав. Аз също се съмнявам в дейността им и поисках да видя правилника. Той почти не се спазва. Средствата , които влагаме за дейността са впечатляващи – има и 120 000 лева за транспорт, което е учудващо. Друг институт месечно струва 59 000 лева, а дейност не се забелязва. Не е целта да представяме пред българската диаспора там, а да се представим в страната, в която сме", каза министърът и даде за пример дейността на чуждите културни институти у нас. Това не е дом за емигранти и нещастници, коментира той. Не са туристически центрове. Имало е традиция министър да настанява там удобен нему човек, канят си добри и симпатични хора, а резултатът е нулев. А резултатът е похарчени пари. По време на коронакризата шефовете на институтите е трябвало да се приберат у нас, а не да пускат филмчета оттам. "Нужна е абсолютно нова политика.  Има още много нарушения, които не са ми приятни. Трябва да има комисия, която да види какво се върши там", категоричен бе Минеков.

За колекцията на Васил Божков Минеков каза, че представляват много голяма стойност, дори на световния пазар в големи аукционни къщи. Ще изисква от прокуратурата да не ги местят, да се разбере как са влезли в колекцията. Трима министри са я легализирали, а Специализирана прокуратура трябва да реши дали не е нарушен законът.

Нова методика ще има за избор на директори на театри и други културни институции. При тази методика министърът може да избере верния човек, той ще избере около себе си още верни хора, но какво ще се върши – това води до щета. "За мен необясними са комисиите за избор на директор – вътре има маргинални организации. Трябва да има ограничение – не повече от 2 мандата от 4 или 5 години, но трябва да се обсъди в общността", подчерта министърът.

Относно откриването на фалшиви читалища. Те често се превръщат в политически клубове, но когато стане дума за ремонт се обръщат към МК, а не към кмета, който е „превзел“ читалището, каза той. Впечатлен е от т.нар. „културни клубове“ в Турция, направени от Ататюрк по първообраза на нашите читалища. И цялото обучение за децата в тях е напълно безплатно. Би трябвало да работят по същия начин и в България.

Относно пенсионирането и заплалщането на директорите на културни институции – вижда хонорари, които са съмнителни, в тази общност вижда размяна на услуги, която носи политически оттенък. Това не трябва да се допуска. Бедата е в мълчанието – защото тази общност мълча цели 12 години и позволи дерибеи да управляват. Да питат за тия хонорари. В театрите мизерията е пълна, всички получават малко, но трябва да целуват ръката на директора, коментира Минеков.

Относно запазването на културни паметници и възстановяването им. Проблем е законът за културното наследство, НИНКН бе смазан. "Тази разруха ни преследва от години – целта е корупция, която се е състояла", изтъкна той. Невъзможността да действа този закон - съответно са дали предложения как да бъде променен, за да се запази културното ни наследство.

За възстановяването на Двойната къща – участвал е в протестите, пред очите на които къщата е била съборена. Предлаган е подкуп на бивш министър заради нея, получилото се сега след възстановяването й е ужасяващо. Тук прокуратурата трябва да търси отговорност за широкомащабната престъпност към българската история, катетгоричен бе служебният министър.

Какво предприема Министерството срещу фалшивите новини? Вижда няколко сайта, които ги бълват и има и такива относно неговата биография, каза Минеков. "Като видите кой е плащал за тези медии, ще разберете". Според него няма медии, които можем да определим като напълно частни – към тях се изсипват огромни средства от държавни организации, каза министър Минеков. Фирми плащат за медийни услуги, за да пишат прекрасни слова за съответни политици. Трудно е да определя повечето от тях като наистина свободни.

Бойко Борисов е определил специално финансиране за няколко археологически обекта. Това е от серията предизборни подаръци, а сумите трябваше да бъдат дадени сега, когато е избрано служебното правителство, обясни Минеков. Също и за популярните певци по 500 и 300 лева – не е ясно как е направено това разделение. "Но когато стъпих в министерството подписът за това беше мой, служебното правителство трябваше да го поеме, за да не бъде удар по тези артисти" - ако откаже да подпише. Надявам се в НС да се вземе решение за тези пенсии, каза той.

Относно облекчението на режима за износ на произведения на съвременни художници – сега въпросът е в Министерство на финансите и Минеков се надява да се реши възможно най-скоро. "Аз все едно го правя за себе си, защото много съм страдал от подобни комисии. Сложната практика продължава с години, обещавам да се реши най-скоро", увери той.

Близо 80 милиона са определени за културата, но има опасност за загубим тази огромна сума. От 2014 г. е трябвало да започнат приходи от частните оператори, но не са постъпили във Фонд „Култура“ около 50-60 милиона лева. Защо е забравена тази възможност, голямо забравяне е паднало в хазарта, коментира министърът липсата на отчисления заз културата.

Относно състоянието на Двореца – проверката тече, ужасът с килията на Левски е нещо отвратително. Имаше документи, взети от прокуратурата още при министър Стоянович – за нещастния ремонт на сградата, но делото е спряно и българската прокуратура го е „одобрила“, но скоро ще имаме друга прокуратура,напомни той.

За сградата на НГДЕК на пазара – преди дни е подписал решение за ремонт на сградата. Бедата е в разделението на сградите – в Модерно, или „Мизерно“ предградие, където бяха потрошени 5,5 милиона европейски средства с цел "усвояване", вид законна корупция. "Безобразно е използването на тези средства. Мълчанието ражда чудовища, искайте тези нарушения да влязат в медиите", призова той. "Трябва да сте ясни и шумни. Независимо дали става дума за гробница или за училище".

Относно методиката за финансиране на театрите. Говорено е с директорите, че трябва да има нова методика и е поискал нови идеи от тях, защото сегашната методика ражда кич. „Тази велика реформа беше в тишина също вече 10 години“, каза Минеков и призова питащите да протестират срещу тази реформа.

Относно мистичното и непрозрачно действие на комисиите на Фонд „Култура“. Той се е превърнал в министерство в министерството. Имало е посочване от министрите кой за какво да бъде поощрен. Миненков е принуден да подписва решения от януари-февруари – "Предизборно са раздадени 20-21 милиона лева, а виждам неща, които не заслужават и лев", каза Минеков.

Относно предложението за озеленяване около културните паметници – става дума за най-бедното министерство, не сме в състояние да покрием тези разходи, но има богати общини, напомни той. Вместо това министерството е подпомагало богати общини, които имат огромни бюджети. Тук трябва да има реформа, но това са дългосрочни планове, а той не знае колко време има пред себе си и дали може да мисли в дългосрочен план.

Примера с Гърция, която се грижи за културните си паметници: "Ние не сме подозирали, че може да има такава корупция, а когато управляват корумпирани и прости хора, за тях културата не струва и стотинка. Министър 20 години не е влизал в зала „България“, в галерии, събират откраднати пепелници, а не картини. Затова съм тук, да се справя с това тежко наследство", обеща все пак проф. Велислав Минеков.   

"Имам желание да свърша нещо полезно и да видя какво се е случвало дотук, но наистина оборотите са много бързи", коментира министърът.

За увеличаване на субсидията за читалища и категоризацията им – очаква предложения.

За конкурсите за директори на музеи – нямало е конкуренция, желание на млади хора да станат ръководители, защото "заплащането е обидно, оставям го в тайна".

За идеята за създаване на институция, която да подпомага МК и да се грижи за архитектурните паметници в страната – няколко пъти са се събирали да обмислят как тези паметници да бъдат социализирани, как ще се управляват, какво ще дадат за консервация и реставрация концесионерите, но това също няма да стане за месец-два.

Има ли възможност да се работи срещу опростачването на българския език? "В миналото се нагледахме на министри, които не говорят добре българския език, не може да направи изречение, но интервютата, които се появяват, са изгладени. Лечението започва в първи клас, а не на 50-60 години", бе коментарът му.

Как финансирането на филмовите продукции ще помогне на българската икономика? България е известна като една от големите зони за производство на скъпи продукции. В Бояна по времето на COVID са били заети 3000 души българи, наемани са самолети, танкове, летища, пълно обслужване. Това е особен вид икономика, която има полезни страни. Ако не го бяхме направили, инвеститорите щяха да отидат в Румъния, Албания, Сърбия.

За рекета над младите художници от страна на галериите – трябва да ги принуди да създадат политика, която да подпомага младите художници. Скоро се открива нов галериен филиал, ще направим център за младите художници, които сега излизат на пазара, може да се създадат стипендии за тях, ще се увеличи изложбената площ, може да има зала за независими представление и ателиета за млади художници, съвсем скоро ще го обявим, обеща Минеков.

За конфликта с директора на БНТ – излезе отговор от СЕМ, че ще накажат Националната телевизия с акт от 20 000 лева от бюджета на телевизията. "Но това е наказание за данъкоплатците, аз смятам да ги спестя и да получа право на отговор в телевизията", изтъкна Минеков.

Трябва да се възстанови Институтът за недвижимо културно наследство, избран е нов директор, към когото има добро отношение, ще направя всичко възможно институтът да има самостоятелна сграда, лесен достъп до своя архив, каза министърът. Сградата вече е избрана, скоро ще се обяви. И ще има увеличаване на заплащането в института. "Навсякъде в МК заплащането е отчайващо, как работещите там да имат достойнство и да не избягат?!", възкликна той

Относно сградата на ателието на Андрей Николов – там е работил и баща му (гоемият скулптор Величко Минеков), който е от последните му ученици. С негова помощ са направени последните финансирания на дома на Андрей Николов. "Не се насочваха нещата към наследството на Андрей Николов, бях предложил още на министър Ема Москова да се създадат филм и каталог за него, да има ателиета за млади творци в къщата, но повечето от тези неща не се случиха. Допусна се странна реституция, това е нещо много неясно, от НГ се опитват да се преборят с тази реституция. Това не е Червената къща, това е ателието на Андрей Николов, запомнете го добре", каза министър Минеков.

Приходите от културни обекти не са добри, особено при пандемията – и в тази сфера е имало законна корупция и усвояване на средства. Там където има слаба посещаемост, ще се закрият и ще се пренасочат средствата другаде. Ще им се намерят други функции на тези музеи, в които има 4 посетители.

След приключване на въпросите министър Минеков благодари за участието на журналисти и граждани и изразди надежда остри въпроси да има и следващия път.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.