0

Ч етири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман скачат от големия екран на страниците на великолепен том, издаден в чест на 100-годишнината от рождението му.

Четири шедьовъра на гениалния режисьор Ингмар Бергман скачат от големия екран на страниците на великолепен том, издаден в чест на 100-годишнината от рождението му.

„Сцени от един семеен живот”, „Сарабанда”, „Есенна соната” и „Персона” са киноповестите, които издателство „Лист” избра, за да отбележи века на великия швед. Първите 3 заглавия са преведени от Васа Ганчева и освен от филмите на Бергман са познати добре у нас и от сценични реализации в българските театри. Четвъртото – „Персона”, излиза за първи път на български език в това издание в превод на Меглена Боденска.Тази творба, появила се първо на екрана през 1966-а, а след това издадена и като киноповест, изследва неудобни за времето си теми като лудостта, еднополовия секс, изневярата. Според познавачите на Бергмановото творчество именно в „Персона” тези проблеми намират най-сериозното си тълкуване.