При Brexit без споразумение Великобритания ще губи по 57,3 млрд. евро годишно от националното си богатство или близо 900 евро на човек от населението, сочи проучване на германската фондация Бертелсман, цитирано от АФП. Загубите на Европейския съюз ще бъдат 40,4 милиарда евро на година.

"Brexit може сериозно да увреди основите на най-голямата икономическа зона в света и Брюксел и Лондон трябва да направят всичко, което е по силите им, за да постигнат споразумение", коментира Арт де Гьос, председател на германската фондация.

Другите най-засегнати от Brexit без споразумение страни са Германия, която ще губи по 9,5 милиарда евро годишно, и Франция (7,73 милиарда евро).

Нито една страна от ЕС не е пощадена от отрицателния ефект, но Малта ще губи по 31 милиона евро, а Кипър - по 42 милиона евро на година, тъй като те ще договорят при най-добри условия излизането на Великобритания от ЕС.

Италия ще губи по 4 милиарда евро, уточнява ДПА.

Загубите се обясняват с митата и намалената конкурентоспособност в Европейския съюз с отрицателни последици за цените и заплатите.

За сметка на ЕС, брутният вътрешен продукт на САЩ и Китай ще нарасне с милиарди евро, а Русия също ще се възползва, макар и в по-малка степен.

При Brexit със споразумение отрицателните ефекти значително значително ще намалеят.

В такъв случай Великобритания ще губи "само" 32 милиарда евро на година, а Европа - 22 милиарда евро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Едва 23 от 253 къщи за гости са изрядни

253 къщи за гости ще трябва да върнат общо 46,4 млн. лв. Това е резултатът от проверката на Държавен фонд „Земеделие” на всички обекти, които са направени с европари по програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, съобщи Нова телевизия.

Доходите нарастват с 11.3% през третото тримесечие, а разходите - с 4.3 на сто

Общият доход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1716 лв. и нараства с 11.3 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г., съобщи Националният статистически институт. Общият разход средно на човек от домакинство през третото тримесечие на 2019 г. е 1583 лв. и се увеличава с 4.3 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.