Великобритания ще губи €57 млрд. годишно при Brexit без споразумение

Великобритания ще губи €57 млрд. годишно при Brexit без споразумение

Икономика на EС ще се ощетява с по над 40 милиарда

При Brexit без споразумение Великобритания ще губи по 57,3 млрд. евро годишно от националното си богатство или близо 900 евро на човек от населението, сочи проучване на германската фондация Бертелсман, цитирано от АФП. Загубите на Европейския съюз ще бъдат 40,4 милиарда евро на година.

"Brexit може сериозно да увреди основите на най-голямата икономическа зона в света и Брюксел и Лондон трябва да направят всичко, което е по силите им, за да постигнат споразумение", коментира Арт де Гьос, председател на германската фондация.

Другите най-засегнати от Brexit без споразумение страни са Германия, която ще губи по 9,5 милиарда евро годишно, и Франция (7,73 милиарда евро).

Нито една страна от ЕС не е пощадена от отрицателния ефект, но Малта ще губи по 31 милиона евро, а Кипър - по 42 милиона евро на година, тъй като те ще договорят при най-добри условия излизането на Великобритания от ЕС.

Италия ще губи по 4 милиарда евро, уточнява ДПА.

Загубите се обясняват с митата и намалената конкурентоспособност в Европейския съюз с отрицателни последици за цените и заплатите.

За сметка на ЕС, брутният вътрешен продукт на САЩ и Китай ще нарасне с милиарди евро, а Русия също ще се възползва, макар и в по-малка степен.

При Brexit със споразумение отрицателните ефекти значително значително ще намалеят.

В такъв случай Великобритания ще губи "само" 32 милиарда евро на година, а Европа - 22 милиарда евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.