Британското правителство е започнало да отхвърля заявленията на гражданите на Европейския съюз за престой докато трае преходният период по Brexit, само през февруари са отказани молбите на 300 души, предаде Политико.

От британското министерство на вътрешните работи заявиха, че отказите са свързани със случаи, които се разглеждат от няколко месеца, и жалбоподателите не са предоставили на правителството достатъчно доказателства или информация, за да им бъде осигурен достъп.

От 300 отказани молби шест бяха отхвърлени поради криминална проявеност за подаващия молбата, останали не са били обосновани.

Програмата за получаване на разрешително за престой позволява на гражданите от страните от Европейското икономическо пространство и Швейцария да докажат, че имат право да продължат да живеят, работят и да имат достъп до обществени услуги във Великобритания след края на преходния период на Brexit на 31 декември.

До края на февруари Великобритания е получила повече от 3,3 милиона заявления по схемата, като само през февруари 235 800 са били подадени. Държавната администрация е обработила  над 2,9 милиона от заявленията и е предоставила статут на 99 процецнта от заявилите – пълен на 58 процента, предварителен на 41%.

На общо 19 100 молбите са били отхвърлени, а 6 800 са счетени за невалидни, което означава, че някои от тях ще трябва да кандидатстват отново.

От Даунинг Стрийт 10 коментираха, че гражданите на ЕС имат огромен принос за Великобритания и е добра новина, че толкова много хора статут по програмата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Американски медици втрещени колко бързо поваля коронавирусът

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик - скоростта, с която пациентите се влошават и умират от новия коронавирус, е шокираща дори за лекари и медицински сестри с дългогодишен стаж. Сега те се опитват да измислят начин как да спрат тези внезапни влошавания на здравословното състояние.

ООН: Пандемията не е картбланш за потъпкване на правата на човека

Пандемията от коронавируса не бива да е картбланш за погазване на човешките права, предупреди Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, критикувайки неограничените правомощия, приети от някои страни.

Само 6% от случаите с коронавируса са открити

Общият брой на коронавирусните инфекции вероятно е драстично по-висок от данните, официално регистрирани от здравните власти по целия свят, сочи ново проучване. Кристиан Бомер и Себастиан Волмер от университета в Гьотинген в централна Германия анализираха данни от скорошно проучване, публикувано в списание The Lancet Infective Diseases.