Великобритания отказва статут на европейски граждани

Великобритания отказва статут на европейски граждани

Британското правителство е започнало да отхвърля заявленията на гражданите на Европейския съюз за престой докато трае преходният период по Brexit, само през февруари са отказани молбите на 300 души, предаде Политико.

От британското министерство на вътрешните работи заявиха, че отказите са свързани със случаи, които се разглеждат от няколко месеца, и жалбоподателите не са предоставили на правителството достатъчно доказателства или информация, за да им бъде осигурен достъп.

От 300 отказани молби шест бяха отхвърлени поради криминална проявеност за подаващия молбата, останали не са били обосновани.

Програмата за получаване на разрешително за престой позволява на гражданите от страните от Европейското икономическо пространство и Швейцария да докажат, че имат право да продължат да живеят, работят и да имат достъп до обществени услуги във Великобритания след края на преходния период на Brexit на 31 декември.

До края на февруари Великобритания е получила повече от 3,3 милиона заявления по схемата, като само през февруари 235 800 са били подадени. Държавната администрация е обработила  над 2,9 милиона от заявленията и е предоставила статут на 99 процецнта от заявилите – пълен на 58 процента, предварителен на 41%.

На общо 19 100 молбите са били отхвърлени, а 6 800 са счетени за невалидни, което означава, че някои от тях ще трябва да кандидатстват отново.

От Даунинг Стрийт 10 коментираха, че гражданите на ЕС имат огромен принос за Великобритания и е добра новина, че толкова много хора статут по програмата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.