0

Д о седмица ще бъде финализиран договорът за гастрола на великия балетист Михаил Баришников на българска сцена, научи „Монитор“ от шефката на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева. Танцьорът, чието име експертите нареждат сред най-великите балетисти на всички времена като Вацлав Нижински, Рудолф Нуреев и Владимир Василиев, ще изнесе две представления на своя нашумял моноспектакъл „Бродски/Баришников“ на 19 и 20 януари в Операта.

До седмица ще бъде финализиран договорът за гастрола на великия балетист Михаил Баришников на българска сцена, научи „Монитор“ от шефката на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева. Танцьорът, чието име експертите нареждат сред най-великите балетисти на всички времена като Вацлав Нижински, Рудолф Нуреев и Владимир Василиев, ще изнесе две представления на своя нашумял моноспектакъл „Бродски/Баришников“ на 19 и 20 януари в Операта.

Сара-Нора Кръстева започнала да работи за осъществяване на идеята за гостуването му у нас още миналата година, но ударила на камък. Оттам, с по-големите си финансови възможности, задачата подела

Продуцентска къща „Артишок“ на Мирослав Боршош

благодарение на която гастролът на звездата в България ще стане факт в началото на идната година. Боршош разкри, че лично се познава с балетиста, но въпреки това преговорите са били тежки.

В „Бродски/Баришников“ 70-годишният балетист по уникален начин с глас и движения пресъздава поезията на своя приятел, нобелиста Йосиф Бродски. „Това, което Миша прави с тялото си, наподобява своеобразна, спонтанна електрическа енергия”, обяснява режисьорът на забележителния драматично-танцов спектакъл Алвис Херманис. От 2015 г. постановката се играе по световните сцени с нестихващ успех, билетите се разпродават за броени часове, а софийските дати ще станат част от европейското й турне. „Тази постановка е специален момент в моя живот – преход от балетната игра към театъра“, споделя Баришников. Според концепцията сцената наподобява прекрасна зимна градина, от която гениалният балетист произнася стихове и проза на своя дългогодишен приятел от емигрантските години в САЩ – Йосиф Бродски. Освен с пластичната си виртуозност, в нея Баришников впечатлява и с драматичен талант, твърдят очевидци. Въздействащата му игра се допълва със запис на оригиналния глас на поета Бродски. Представленията в София ще се играят на руски език, със субтитри на български. Продължителността на спектакъла е 90 минути. Цените на билетите ще са от 90 до 200 лв.

Михаил Баришников има специален сантимент към страната ни, защото славната му световна кариера

тръгва от Международния балетен конкурс във Варна

през 1966 г. Тогава той печели златен медал в категория за деца и юноши. След обещаващ професионален старт в Ленинградския балетен театър „Киров“(днес Мариински театър), през 1974 г. той успява да избяга в Канада заради повечето възможности, които Западът може да даде на артиста. След като работи с много танцови компании, се присъединява като премиер-солист към New York City Ballet, на който по-късно става арт директор. Оглавява American Ballet Theater, а през последните години управлява Baryshnikov Art Centre в Манхатън. Освен като танцьор и хореограф е известен и като киноартист – от сериала „Сексът и градът“, от филма „Бели нощи“, където си партнира с Хелън Мирън и Изабела Роселини.

От дългогодишната си връзка с актрисата Джесика Ланг роденият в Латвия руснак има дъщеря Александра и още 3 деца от бившата балерина Лиса Райнхарт, за която през 2006 г. се жени.