0

З аявка за много силна година дава Народният театър „Иван Вазов“ в навечерието на 2019-а. Един от най-изтъкнатите македонски режисьори Деян Пройковски ще поставя на Голяма сцена „Братя Карамазови“ - драматизация по най-сложния и дълбок роман на Достоевски, с мегазвездите на трупата.

Заявка за много силна година дава Народният театър „Иван Вазов“ в навечерието на 2019-а. Един от най-изтъкнатите македонски режисьори Деян Пройковски ще поставя на Голяма сцена „Братя Карамазови“ - драматизация по най-сложния и дълбок роман на Достоевски, с мегазвездите на трупата.

Дали и „далечният им роднина“ Владо Карамазов ще бъде в екипа, засега е тайна. Премиерата се очаква в началото на април. Месец май бележи голямото завръщане на големия Стефан Данаилов на сцената – той ще участва в спектакъла по пиесата на британеца Питър Куилтър „Актрисата“, на която ще бъде и режисьор. В средата на юни на голямата сцена ще излезе американската пиеса „Хубава риба“ в режисьорската версия на Ивайло Христов, който ще събере в нея отколешните си съмишленици Марин Янев, Стефан Мавродиев и др. Още на 13 януари на Камерна сцена ще се появи „Любовникът“ от Харолд Пинтър – дългоочакваният първи съвместен проект на Деян Донков като режисьор и половинката му Радина Кърджилова, които ще са в двете енигматични роли. След огромния успех на „Лисичета“ Бина Харалампиева ще постави там с част от познатите й актьори „Когато гръм удари“ на Яворов. Отново в неин проект ще видим отличните Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Радина Боршош и др. Премиерата ще се състои в навечерието на Международния ден на театъра 27 март. След това Валентин Ганев ще работи по „Терамин“ на чешкия драматург Петър Зеленка, а поетът Недялко Йорданов – по новата си пиеса „Когато – тогава“. Сцена на ІV етаж (вече „Апостол Карамитев“) кани в средата на февруари на „Моята скъпа лейди“ на Израел Хоровиц с участието на звездите Мария Стефанова, Михаил Билалов и Емануела Шкодрева. По-късно актьорът Ники Урумов ще се заеме с монопиесата на Стефан Цанев „Плач на ангел“.

Премиера на „Дон Паскуале“ от Доницети ще предложи Софийската опера на 12 януари. Спектакълът ще е юбилеен за 85-годишнината на режисьора Светозар Донев и ще е със специалното участие на възпитаници от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска. На 23 февруари премиера ще има нова версия на операта „Трубадур“ от Верди, на 15 март – балетът „Легенда за езерото“ по музика на Панчо Владигеров по повод 120-годишнината от рождението на композитора, а на 18 април – операта „Дон Жуан“ от Моцарт. От 15 юли до 15 септември във второто лято от сценичния си живот у нас хитовият мюзикъл Mamma Mia! ще се играе в София, Белоградчик, Сандански, курорта „Албена“, Варна, Созопол, Бургас, Силистра, Шумен и Добрич. А след Вагнеровия фестивал, летните фестивали „Опера в парка“ и „Опера на върховете“ в Белоградчик, маестро Пламен Карталов ще изкуши меломаните с още един един музикален форум на открито – „Опера на Мелнишките пирамиди“ от 2 до 11 август.