Великденски приключения с Деси Бакърджиева
7

Великденски приключения с Деси Бакърджиева

Кой боядиса пердетата с боя за яйца и как актрисата намери камъка на Възкресението

На екрана тя е симпатична, ексцентрична, малко чешит и ярко запомняща се в престилката на доктор Хинова от медицинската сага „Откраднат живот“ и нейните професионални върхове и любовни синусоиди с още по-характерния си телевизионен съпруг доц Мазов (Моньо Монев).

Преди това Деси Бакърджиева удобно се беше настанила в токчетата на секретарката Нели в сериала „Стъклен дом“.

Щом камерата спре да се върти, взима от другия си „наркотик“ - сценичния прах. Разсмива театралната публика в едни от най-касовите комедии - „Скакалци“ и „Вражалец“, в които си партнира с имена като Христо Гърбов, Любо Нейнов, Албена Павлова, Димитър Рачков и Асен Блатечки. Делила е снимачна площадка дори с Олга Куриленко в екшъна „Хитмен“.

Животът на Деси е от пъстър, по-пъстър - като писано великденско яйце, защото актьорският й талант не е единственият цвят, който го обагря. Нежна и красива на сцена, тя е истински опасна с черния си колан по карате. И ако развали стайлинга си в „боя“, сама си го привежда отново в перфектен вид, след като 2 години се е обучавала за стилист от Рене Кох в Берлин.

Толкова шарен човек, няма как да няма торба пълна с истории. А щом бръкна в нея, Деси извади няколко уникално смешни, интересни и сърцати случки от великденските празници специално за читателите на „Монитор“ 

ВСИЧКИ ДРЕХИ ВЕЧЕ СА ПЪСТРИ

Християнка съм и за мен този ден е голям празник! Яйцата, козунакът и агнето са три от основните храни на великденската празнична трапеза. Спомням си преди няколко години се наложи да снимам от сутринта и в четвъртък, и в събота. В съботния ден вече нямаше как и за кога да отлагам, станах в 5 часа и сварих 15 яйца. Сложих първо червеното, а останалите ги нашарих и увих в памук. Справих се бързо, подредих ги в една кошничка, оставих боята на масата и излязох за работа.

Като се прибрах…. какво да видя, дъщеря ми открила иновативен начин да си боядисва дрехите - тениски, рокля и дънки. Беше нашарила дори пердетата. После се наложи да купуваме нови, но две от тениските все още ги пазя, макар че цветовете са избледнели.

ХАДЖИ ДЕСИ

Точно преди една година около Великден се сбъдна една моя мечта - да отида до Божи гроб - Йерусалим. По уличките му миришеше на топъл хляб, сушено месо, подправки  и благоуханни масла. Сергиите бяха отворили и базарът приличаше на разноцветна черга, която постоянно променяше цветовете си, навсякъде се чуваха  подвикванията на продавачите, говор на различни езици и музика. Минахме по Виа Долороса (от лат. Пътят на страданието) - пътя на Иисус от мястото на осъждането към хълма Голгота, и си признавам, че през цялото време сърцето ми биеше лудо. Много поклонници идват в Йерусалим, за да следват този маршрут, който започва в мюсюлманския квартал (от Лъвската порта), минава през 14-те спирки на кръста и завършва в Църквата на Божи гроб. Няколко от най-важните християнски светини се намират в тази църква, камъкът на помазването, гробът на Иисус, подземният Храм на животворящия кръст, храм "Св. Елена", мястото, където е намерен черепът на Адам.
Но знаете ли, че има 336 стъпала до параклиса на Възкресението? Беше ужасно топъл ден и да стигнеш догоре, си беше истинско изпитание. Само праведните знаят къде е камъкът на Възкресението, малцина стигат до него по стръмните стъпала до параклиса, където се намира камъкът със стъпалото на Иисус. Изкачихме всичките 336 стъпала и пред нас се разкри площад с множество коли и каменен зид. Платихме на човека за посещението и влязохме в неголемия двор. Мястото беше безлюдно. По средата имаше малък параклис. В него Иисус е бил положен след свалянето му от кръста. В средата на помещението има камък, който наистина наподобява отливка на човешко стъпало. Мястото е сякаш вълшебно и ти вдъхва спокойствие. Светлината се прокрадваше през малките отвори, но в 12 часа лъчите на слънцето попадат точно върху камъка. Усещането е сякаш чудото се случва отново. На връщане седнахме в градината на манастира пред параклиса, където има и българска монахиня. Почерпиха ни с домашни сладки и кафе с кардамон и ни пожелаха светли празници.

ОТ БАБА ДА ЗНАЕШ!

Моята баба ми разказваше, че в миналото яйцето често пъти се е асоциирало с Вселената, възприемали са го като символ на прераждането през пролетта, а с възникване на християнството започва да се възприема като символ на раждане на човека. В православния християнски свят яйцето се използва като специално великденско поздравление, а в католическия боядисаните яйца се крият от децата, които трябва да ги намерят. Първата година, когато се преместих да живея самостоятелно, си спомням, че купих цяла кора бели яйца  и всички се счупиха при варенето. В хладилника ми бяха останали 10 жълти и се наложи да ги сваря и тях. За щастие останаха здрави и най-странното за мен е, че толкова красиви се получиха при боядисването, че до ден-днешен се опитвам да ги направя почти същите и половината се оказаха биячи. Бях добавила лъжичка оцет при варенето. Така че няма значение какви са на цвят яйцата, а как ще ги боядисате.

ОТ КУХНЯТА

По принцип този период в годината хората приготвят или купуват козунак, а ние с дъщеря ми обичаме да приготвяме фъч. Първия път, когато се осмелихме да го направим заедно, кухнята приличаше на претърпяла бомбардировка. А дъщеря ми не спря да се смее и да си тананика, докато „готвехме“. За този сладкиш  имам рецептата от пра-баба ми. Не посмях да се скарам на Анни, защото можех да я разочаровам, а тя беше истински щастлива. Това да си добър родител, е много голяма отговорност и е прекрасно чувство на дълг и любов. Съвкупност от много неща и много предизвикателства, с които трябва да се справяш. От моментите, в които разбираш, че са малки откриватели и невръстни мъдреци, до щуротиите, които понякога те карат да се разплачеш или да си строг, за да разберат правилно грешката и да не я повтарят. Благодарна съм за това, че дъщеря ми е прекрасен стимул и за доброто готвене особено в тези трудни дни. Ето и рецептата:

Шоколадов сладкиш фъч:

Необходими продукти:
200 г масло
200 г захар
40 г какао
125 мл прясно мляко
3 средно големи яйца
160 г брашно
10 г бакпулвер
70 г смлени орехови ядки

Начин на приготвяне: Маслото, захарта, предварително пресятото какао и млякото се смесват в подходящ за варене съд. Така получената смес се слага да заври при непрекъснато бъркане и се оставя да ври три минути, след което се отстранява от котлона и се оставя да изстине. За глазурата се отделят 175 мл от сместа. Трите белтъка се разбиват на сняг с 2 ч.л. захар. Трите жълтъка се разбиват с миксер на ниска степен, като към тях постепенно се прибавя какаовата смес. Брашното, предварително смесено с бакпулвера и ореховите ядки, се прибавя към сместа, след което се добавят внимателно и белтъците. Тестото се изсипва в намаслена, покрита с хартия за печене тава (моята е с диаметър 23 см) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.  След като сладкишът изстине, глазурата се разпределя равномерно върху него с помощта на шпатула и се оставя да се охлади.

Великден е празник за семейството, който свързвам с прераждането, победата на доброто и сбъдването на желанията. Както всяка година, ще сме около масата и ще се забавляваме.

МЕЧТАЙТЕ!

Мечтайте, хора! Мечтайте и се обичайте! Имала съм периоди, когато не съм имала и два лева в джоба си, но това не ме е спирало да мечтая. Много е важно човек да вярва, да мечтае и да не се предава! Ако се предадеш, и светът се обръща срещу теб. Това са някакви неписани закони, не съм ги измислила аз. Те са се стоваряли и върху моята глава в момент, в който съм се предавала. Хората много често се разочароваме, когато обичаме някой или не става това, което искаме. Но... какво да правиш, има време за всичко. Вярвайте, обичайте се и знайте, че и това ще мине... такъв е животът!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.