Великденски базар „Капана” се завръща с поглед към историята на занаятите в Пловдив

Великденски базар „Капана” се завръща с поглед към историята на занаятите в Пловдив

Базар „Капана” тази година няма да бъде в емблематичния пловдивски квартал, а в Цар – Симеоновата градина, съобщиха организаторите.

Вместо ул.Райко Даскалов (Малката главна или Узун Чаршия), новия дом на Базар Капана между 29 април и 02 май ще бъде зелената зона в центъра на Пловдив. Над В базара ще участват около 100 български автори, творци и занаятчии, к оито ще предложат  собствено производство храни, напитки и различни изделия. Музикалната селекция за цялостното настроение отново ще бъде поверена на момчетата от My-vinyl.com. Никола Сивков – създател на базара и „Капана фест” разказва, че смяната на локацията ще направи Базар „Капана” още по-привлекателен както за творците, така и за посетителите. Самата Цар-Симеонова градина пък има историческо значение за историята на занаятите не само в Пловдив, но и в страната. 

Още през 1891 година българското правителство взема решение в Пловдив да бъде проведено Първото българско земеделско-промишлено изложение по предложение на Григор Начович. В продължение на 10 месеца от октомври 1891 до юли 1892 г. се създава великолепна градина, за която всички европейски вестници, описвайки тогава Изложението, казват, че това е нещо невероятно. Проектът е на швейцарския градинар Люсиен Шевалас. През лятото на 1892 г. е изграден парк с площ от 90 хил. кв. м, в който се разполагат 36 изложбени павилиона. 

На 15 август 1892 г. в присъствието на княз Фердинанд I – патрон на изложението, българските министри, църковният клир, чуждестранни консули, участници и гости се състои тържественото откриване на изложението. Около 2500 войници участват в празничен парад, а балонът на френския въздухоплавател Годар се издига в небето над Пловдив. В изкуственото езеро на изложението е разположен 10-метровия параход „Ангел Кънчев“, който е първият плавателен съд в България задвижван с течно гориво.След края на изложението българският княз Фердинанд издава указ, с който подарява градината на пловдивчани с две условия: Да носи името на великия български владетел Симеон І и пловдивчани да се грижат за нея. Близо 130 години след първото изложение Цар-Симеоновата градина отново ще приеме съвременно тематично търговско изложение, с мисия да подкрепи българските творци и да възроди славната история на този страхотен градски парк.

Организаторите обещават да превърнат алеите на знаковия парк в истинска Великденска приказка, която да бележи серия от тематични базари и изложения, които да припознаят българските обичай, свързани със занаятчийското и творческо дело. По традиция Базар Капана ще донесе и много изненади, които тепърва предстоят да бъдат разкрити. 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.