0

В еликден е празник на прераждането, на вярата за нов живот. На този свят ден ние се връщаме към красотата на детството, защото всичко е по-красиво и шарено.

Великден е празник на прераждането, на вярата за нов живот. На този свят ден ние се връщаме към красотата на детството, защото всичко е по-красиво и шарено.

Светът е изпълнен с магия заради Възкресението на Христос, а хората стават по-добри. Радваме се на малките неща, събираме се цялото семейство, за да се поздравим за настъпилото чудо. Дечицата пък са изпълнени с еуфория, защото са нетърпеливи да се сборят с някое друго червено яйчице или да хапнат от козунака на баба.

Великден е един от най-големите християнски празници и затова е изпълнен с много традиции.

На този ден свършва Великият пост, който продължава 8 седмици. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица (на църковнославянски „страст” значи „страдание”).

Особено


дечицата свързват празника с боядисването на яйцата


Традицията повелява това да става на Велики четвъртък, а първото винаги да бъде червено. Това се прави от най-възрастната жена в семейството. Когато яйчицето е топло и прясно боядисано, бабите рисуват с него кръст по челата на малчуганите. Ако домакините пък не са успели да боядисат яйцата на Велики четвъртък, могат да го направят на Велика събота, защото на Разпети петък не се работи. Смята се, че това е най-тъжният ден в годината, денят на Христовите страдания. Тогава Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи човешките грехове. Много хора пък отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.

На Велика събота два часа преди полунощ започва службата в православната църква. Всеки запалва свещичка от огъня, който носи свещеникът, и с огрято от нея лице слуша службата. Когато настъпи Великден, хората се


поздравяват с „Христос Воскресе!” и отговарят с „Воистина Воскресе!”


Със запалените свещички хората бавно обикалят три пъти (или поне веднъж) храма.

На самия празник пък всички в семейството се чукат с яйца и чието яйце се окаже най-здраво, се вярва, че ще е най-здрав през годината. Яйцето е ярък символ за Великден. Както от него се ражда пиленце и започва своя живот на белия свят, така при второто пришествие със силата на Христовото възкресение ще отхвърлим от тялото си всичко тленно и ще възкръснем за друг, висш, вечен, безсмъртен живот.

Червеният цвят на великденското яйце напомня, че изкуплението на човечеството и бъдещият ни нов живот са придобити с пролятата на кръста пречиста кръв на Христос Спасителя.

Всички ние обаче трябва да разберем, че Възкресението означава най-вече надежда. Точно от това се нуждае човечеството, за да имаме сили и вяра в доброто. Нека този свят ден ни накара да осъзнаем, че важното и ценностното в живота е непреходно.