Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир: Ще се молим на Божията майка да ни предпази от вируса, покосил много хора

Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир: Ще се молим на Божията майка да ни предпази от вируса, покосил много хора

Бачковската обител остава отворена в нощта срещу 15 август за вярващите, спазват се всички мерки за безопасност заради Covid-19 и в двата манастира

-Епископ Сионий, на 15 август православните християни отбелязват празника Успение на пресвета Богородица или Голяма Богородица, който е и храмов празник на обителта. Каква е подготовката за предстоящия християнски празник в Бачковския манастир?

-Слава на Бога, че можем да се поздравим за светлия и благодатен празник Успение Богородично, защото празникът на Успение Богородично започва още от 1 август, когато започват и постите, посветени на този светъл празник. И пости, посветени на едно желание да се докоснем по-близо до пречистата Богородица и до нейния молитвен омофор, с който покрива целия човешки род, целия свят и всяка една човешка душа поотделно. С майчините си грижи тя ни запазва, закриля и освещава.

Според установената традиция в Бачковския манастир се провеждат особени и изрядни богослужения, посветени на този празник. Бачковската света обител се ръководи и служи по така наречения Константинополски или Цариградски типик и богослуженията за тези празници носят своята специфика и характеристика. В навечерието на празника се отслужва празнична вечерна служба с освещаване на петте хляба – службата, наречена „Петохлебие“, и особения, много интересен и отслужван само веднъж през годината чин, на така нареченото „Опело Богородично“. Определени молитвени текстове и песнопения, които в своя характер, са една поезия, едни поетични съчинения на древните отци на църквата, богато украсени от музикоучителите на нашето време и песнопения, които не само че се чуват веднъж в годината, но и носят един изключително силен заряд, едно велико утешение на цялата църква, че Света Богородица е винаги с нас. Че нейните молитви са винаги с нас, че ние прибягваме към нея като към истинска стена и опора, като истински пристан за бурните води на този свят.

На другия ден се отслужва Света Божествена литургия, предшествана от Утрина и Полунощница. В края на светата литургия се прочита и специално подготвена молитва пред Пречистата Богородица, пред нейната чудотворна икона. Тази година тази молитва е свързана и със защита от заболявания. Тази година молитвата е свързана с общото желание всички ние да се предпазим от този нов вирус, който покоси много хора. Разчитайки на нейната майчина грижа, с упование и със сърца, изпълнени с надежда, отиваме и заставаме пред нейната икона и се молим за милост, Божие благословение и защита от всички трудности, които могат да се изправят на нашия житейски път. 

-А иконата на Света Богородица, която е чудотворна и се намира в главната манастирска черква, ще бъде ли изнасяна? Има ли такава традиция в Бачковския манастир, или не?

-Не, тази традиция е свързана с Троянската света обител, където на този ден иконата се изнася и се отива на мястото на първото чудо, което е извършила иконата още през 1600-та година. А в Бачковската света обител иконата се изнася и се извършва литийно шествие на втория ден на Великден според установената традиция до местността „Клувията“, където иконата е стояла дълги години скрита по време на Османското нашествие. Така че иконата остава на своето място през цялата година и тази молитва, за която ви казах в края на литургията, ще бъде прочетена пред самата икона. 

-Как ще бъдат спазени мерките за безопасност, чисто физически, заради Covid-19?

-В Светата Бачковска обител ще се съобрази и вече се съобразява, разбира се, с всички предписания, които са направени, за защита на българския народ от зараза и вече се извършват такива мерки, като самият храм няколко пъти през деня се дезинфекцира, както и дворът и прилежащите площи около светата обител. Що се отнася до иконата, която е зад стъклен похлупак, а и за останалите икони и плоскости в храма, те се дезинфекцират постоянно през деня. Особено при струпване на повече хора тази дезинфекция е по-честа. Гледаме да спазваме изискванията не по някаква формалност, а напротив - да ги спазим с ясното разбиране, че това ще предпази поклониците, а и нас самите. А и че по този начин допринасяме за борбата със страшното заболяване. 

-Бачковският манастир има хотелска част. Ще се допускат ли богомолци да преспят или с оглед мерките за безопасност това тази година няма да е възможно?

-В Бачковския манастир съществува традиция, че срещу празника на 14 август вечерта, за здраве и благословение, се пренощува в светата обител. Има запазена такава традиция. Храмът през цялата нощ остава отворен. И всички, които искат, могат да влязат и да се помолят – в тишина и в душевен мир и спокойствие пред Чудотворната икона. Има християни, които идват от цялата страна, остават цяла нощ в храма и четат Акатиста пред Божията майка, четат каноните, посветени за възхвала на пречистата Богородица, Псалтир и други духовни четива. Така че цялата нощ минава в една молитвена благодатна атмосфера. Повече традицията е насочена към храма. Не да се пренощува в манастира, а да се участва в това своеобразно всенощно бдение, в тази всенощна служба. Разбира се за хора, които са болни и които имат различни физически проблеми, се дават стаи за нощуване, но и там изискванията се спазват според издадените разпоредби. 

-В последните сякаш 20-ина години мнозина забравихме тези ценности на вярата, на духовността, за които Вие говорите в момента. Мнозина от християните, вглъбени в ежедневните си проблеми, сякаш изключват за ценностите, на които ни учи вярата. Какво можем да си припомним в навечерието на този голям християнски празник?

-Най-силното, което можем в този момент, в който сме в Богородичния пост и пред празника на Успението, е да насочим своите мисли към образа на Света Богородица. Да си спомним каква бе тя приживе тук, на земята, в своята скромност, в своята непорочност, в своята изрядност и обърнете внимание – в своето трудолюбие и в своята всеотдайна грижа към хората. Нейният образ е един учител за всички нас. И ние, ако спазваме или се опитваме да спазваме, тази доблесност и тази велика, и тиха, скромна святост, която имаше Пречистата Богородица, ще бъдем обдарени от Божията милост и дните ни ще бъдат изпълнени с радост и веселие. Защото Бог обича смирените, чистите по сърце. Бог подкрепя тези, които вършат милосърдни дела и тези, които проявяват милост към своите ближни, към непознатите и към всички, които имат нужда от човешка подкрепа. Добродетелите, вярата, надеждата и любовта, както и всичко, свързано със Закона на Светото Евангелие, ще ни възвеси пред Божието лице и ще ни направи достойни Божий чада и изрядни поселници на тази земя, която милостивият Бог ни е дал да я обработваме, да я пазим и да се грижим за нея. Да я пазим като зеницата на окото си, защото това е достояние, дадено ни свише и всички блага, които земята ни дава, са Божия милост към нас, Божие снизхождение към нас. Но ние сме длъжни разумно да ги пазим и да се грижим за тях. 

-Вие сте игумен и на Троянския манастир. Разкажете и там как протича подготовката за празника.

-Празникът в Троянската света обител е свързан и с големия духовно-народен събор, който се организира пред светата обител на територията на село Орешак. Празникът е свързан с поклонението на хиляди хора от цялата страна. И тук празникът е свързан с литийното шествие с Чудотворната икона от храма, където тя стои през цялата година, до една древна могила, на която е била поставена иконата, когато е донесена през 1600-та година и където е станало първото чудо. А първото чудо е изцеряването на едно дете, което е било около 5-годишно. То не е можело да се движи и неговата майка го е носела на гърба си на цедило, почти безжизнено. При докосването на светата икона детето започва да се радва и само слиза от обятията на майка си и с радост целият народ вижда това първо чудо, което извършва Светата икона. Затова тази лития е свързана с изцерението. И много хора идват, за да участват в нея, да се помолят Бог да ги докосне, благослови, да ги изцери, да им даде сили, здраве, да им даде добри мисли или ако са загубили правилния път, да се върнат в него и да живеят благодатен живот. 

-Какво ще пожелаете на православните християни, на българите, по повод празника Успение Богородично?

-Нека да се обърнем отново към Свещеното предание. Да се вслушаме в думите на празничната песен, празничния тропар към Света Богородица по повод нейното преславно успение. Песен, която говори за това, че пречистата Богородица, въпреки раждането си, остана свята, пречистена и непорочна, и има дръзновението пред Бога да се моли за всички човеци. Нейното успение, нейното възкачване на небесата стана молитвена грижа за целия свят. Нейното отиване при Бог слово, при нейния пребожествен син и наш Бог, е залог за нашето спасение и чрез нейните лични молитви, ние достигаме до милостта на Бога и сме подкрепени от нея. И както на кръста, когато Христос беше разпънат, ние бяхме поверени на нейните молитви, така и сега тя непрестанно бди за всички нас. Моето пожелание е тези думи, като прекрасно песнопение, да достигнат до сърцата на мнозина.

 Автобиографична справка:

-Роден е със светското име Стефан Стефанов Радев на 18.11.1969г. в София

-През 1994г. завършва Богословския факултет към СУ“Св. Кл. Охридски“

-От 1992 до 1995г. е игумен на Клисурския манастир

-От началото на 1996г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996г. е назначен за ректор на семинарията

-На 29 юни 1998г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим

-На 24 март 2007г. е ръкоположен за епископ с титлата Велички в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“

-От 1 май 2014г. с решение на Светия Синод е назначен за игумен на Троянския манастир

-На 3 април 2019г. по решение на Светия Синод е назначен за игумен и на Бачковския манастир, като запазва поста игумен на Троянския манастир, като с това става първият духовник в историята на Българската църква, който управлява заедно два манастира.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.