0

И зложба „Скулптури и акварели“ открива председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов в 18 ч. във вторник в галерия „Сан Стефано“. Авторът посвещава събитието на 67-ия си рожден ден, който е днес, но художникът предпочете да остави за следващата седмица вернисажа, който се очаква да събере столичния арт елит на ул. „Сан Стефано“ 22.

Изложба „Скулптури и акварели“ открива председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов в 18 ч. във вторник в галерия „Сан Стефано“. Авторът посвещава събитието на 67-ия си рожден ден, който е днес, но художникът предпочете да остави за следващата седмица вернисажа, който се очаква да събере столичния арт елит на ул. „Сан Стефано“ 22.

В експозицията Рашидов е включил 40 акварела (пейзажи) и 11-12 пластики (глави), над които е работил в последните месеци. След официалното откриване той ще вдигне тост и ще почерпи посетителите с елитно вино.
Като творец бившият министър на културата е познат на широката публика главно в амплоато си на скулптор, но акварелите са негова стара любов – когато преди години е приет за член на Парижкия есенен салон на изкуствата, това става именно с акварелни работи. Докато се бореше с коварно заболяване, докторите бяха забранили на Вежди Рашидов да се занимава с тежкия за обработка бронз и тогава той отново се отдаде на акварела. Ето защо и досега изпитва сантимент към тази техника и четката, но през февруари с изложбата „Завръщане“, пак в галерия „Сан Стефано“ ознаменува и „сдобряването“ си със скулптурата.


В момента Рашидов без съмнение е в творчески подем: в началото на седмицата шефът на Комисията за култура в Народното събрание откри още една своя изложба – с акварели в по-малък формат, в галерия „Стил 2“ на политика-меценат и лидер на „Атака“ Волен Сидеров.