Вежди Рашидов: Разни НПО-та ни сложиха на 111-о място по свобода на словото

Вежди Рашидов: Разни НПО-та ни сложиха на 111-о място по свобода на словото

„Разни НПО-та не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна държава“. Това непрекъснато е едно кепазене на българската държава. Това каза председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов по време на разглеждането на отчета на СЕМ за 2019г. в НС.

„При въпрос от наш пратеник в Германия откъде получават официалната информация за тази свобода на словото, това не се разбра. Премълча се. Кой е информаторът на това нещо? Докога някой ще мърси името на българската държава. Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата“, подчерта Рашидов.

По думите му свободата на словото било в ръцете на самите медии. „От тук съм ви питал има ли да посочите един, който е забранил тази свобода реално да съществува“, изтъкна той.

От думите му стана ясно, че нямало дефиниция на свобода на словото, но и нямало как да стане,  докато не разберем какво е фалшива новина. „Ако няма добро няма как да разберем какво е  лошо“, каза той. Рашидов бе категоричен, че трябва да се спре да се злоупотребява със 111 място, на което са ни сложил въпросните НПО-та. Той прикани да не се прекалява с играта на това място, тъй като българските медиите не го заслужавали. По думите му трябвало да се види какви правомощия има и какви може да им се даде на СЕМ. Той разкри ,че ще има поправки в Закона за медии, като 80% от Закона, който се подготвя в МК, бил готов.

„Голямата тема е че ние като общество че ние се нуждаем от ново качество медийно законодателство и медийните регулации“, заяви от своя страна депутатът от ДПС Велислава Кръстева. „Лично мое мнение е, че ние не трябва да работим върху кръпки и поправки на действащия закон, а трябва да работим за приемането на изцяло нов такъв“, подчерта Кръстева. Тя заяви ,че ще подкрепят отчета, защото той отразявал капацитета на СЕМ такъв какъвто е, но това не означавало, че била задоволителна тяхната работа. Тя повдигна темата за езика на омразата. „Тази тема я забравихме улисани в скандали, ежедневие, пандемия, а темата за езика на омразата трябва да ни прави особено чувствителни, защото езикът на омразата, който се лее от медиите, съставлява проблем на бъдещето на държавата, тъй като това е възпитанието на нашите деца“, коментира Кръстева, която е и член на Комисията по култура и медии в парламента.

„На някои колеги им се привижда министерство на медиите и ще ви каже отсега, няма шанс колеги да има министерство на медиите, защото дори изкушението да смените на един орган такъв тип регулация, каквото отива на едно министерство, означава дефектиране на демокрацията“, заяви още Кръстева. По думите й свободата на словото е скрепена в Конституцията. „Ние трябва така да променим законодателството, така че да се противопоставим като общество на този неприятен феномен фалшиви новини“, подчерта Кръстева

Мария Цветкова от ВМРО апелира СЕМ да се санкционират телевизии, които излъчвали интервюта с македонци, които имали субтитри на български език. По думите й превеждането поддържало тезата, че македонския език бил различен от българския и съществувал такъв език, което било скандално и в разрез на историческата действителност и националния интерес.  Цветкова подкани и да се фокусират върху ограничаването на фалшивите новини, защото по думите й те били бича на съвремието. Тя каза, че ще подкрепят увеличаването на бюджета и членовете на СЕМ.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят отчета на СЕМ.

Иначе парлемантът прие доклада на Съвета за електрони медии за 2019г. През миналата година СЕМ е осъществил наблюдение на 68 телевизии и 57 радиопрограми, като е издал 31 наказателни постановления, 6 от които не са обжалвани, а 25 са обжалвани. В отчета на Съвета за електронни медии се отбелязва, че за наблюдавания период в обзорните емисии новини и актуално-публицистични предавания с политическа и икономическа тематика в програма „Хоризонт“ е налице плурализъм на гледните точки.

В дейността на медийния регулатор през 2019 г. се открояват двата специализирани мониторинга на предизборните кампании за европейските и местни избори.

В годишния отчет медийният регулатор отправя предложение за обсъждане на законодателни промени в Закона за радиото и телевизията за обвързване на мандатите на членовете на управителните съвети на БНР и БНТ с тези на генералния директор, който ги е предложил, за да се осигури по-голяма стабилност на управлението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.