0

П редседателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес с турсия посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок. Поводът бе подготовката за реализиране на българо-турски игрален филм за невъзможната любов на Мустафа Кемал Ататюрк с българката Димитрина Ковачева.

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес с турсия посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок. Поводът бе подготовката за реализиране на българо-турски игрален филм за невъзможната любов на Мустафа Кемал Ататюрк с българката Димитрина Ковачева.

Идеята за реализирането на заглавието е на Рашидов, а на срещата присъстваха още продуцентите Евтим Милошев и Любо Нейков.

Председателят на културната комисия споделя за идеята още през март на българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара.

Сценарист на продукцията е Милошев, като в авторския колектив са още Христина Апостолова и Иван Спасов. Очаква се първите разговори между българските и турските продуценти да стартират след падането на мерките, свързани със световната пандемия.

Ако този филм бъде осъществен, това ще е първият игрален филм, свързан с личността на Мустафа Кемал Ататюрк, сподели посланик Секизкьок. Тя показа запазения и до днес в автентичен вид кабинет на Кемал Ататюрк в резиденцията. Там той е работил като военен аташе в София.