Вежди Рашидов: Промените в Закона за радиото и телевизията се нуждаят от широк обществен дебат

Вежди Рашидов: Промените в Закона за радиото и телевизията се нуждаят от широк обществен дебат

"Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена", заяви пред БНР Вежди Рашидов, председател на комисията по културата и медиите в парламента.

Коментарът му е по повод новият законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията. Той е пуснат за обществено обсъждане на 19.10.2020г., а след това пък шефът на БНР Андон Балтаков подаде оставка. Според Балтаков в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проектозакона, са изключени основните промени, свързани с финансирането на обществените медии, за които настоява БНР. Отпаднало е и предложението генералните директори на БНТ и БНР да могат сами да предлагат членовете на управителните съвети. Днес в НС от ГЕРБ и БСП излязоха с декларации по темата.

Според Рашидов досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията.

"Това, което казва г-н Андон Балтаков е правилно. Подкрепял съм това, че когато един човек трябва да управлява една институция, той трябва да има възможността и правата да състави екип, чрез който той да носи отговорност. Против съм това да не се знае кой ще носи отговорността, когато няма свободата да управлява", подчерта Рашидов.

На въпрос защо е отпаднал текстът, свързан с начина на управление на медиите, Рашидов поясни, че когато един човек иска отговорност от друг човек, трябва да знае докъде е пуснат да носи тази отговорност.

По думите му трябва да се даде на професионалистите възможността да се самоуправляват. Когато не е добро, ще има органи, които да търсят отговорност от тези хора. Как ще търсим отговорност на този човек, като ограничаваме правомощията му, запита той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.