0

М ладите австралийци масово си правят вазектомии поради загрижеността си за околната среда.

Младите австралийци масово си правят вазектомии поради загрижеността си за околната среда.

Д-р Ник Демедиук, който извършва около 10 процента от всички вазектомии в страната, казва, че сред пациентите му се е увеличил броят на мъжете между 18 и 28 години. Много от тях са вегани, загрижени за това доколко пренаселеността вреди на планетата.

Демедиук отбеляза, че пациентите му решават да имат само едно дете или дори да се лишат от възможността да се размножават, за да спасят планетата. Той смята, че готовността на хората да се откажат от потомство е свързана с високо ниво на образованост.

Според лекаря в Южна Америка популярността на вазектомията нараства експоненциално, докато в Австралия нарастването на броя на операциите става постепенно. Австралия е на второ място след Нова Зеландия по брой вазектомии, извършени на човек.

Психиатърът Танвир Ахмед се съгласява с колегата и отбеляза, че в традиционните мъжки култури вазектомията е много по-рядко срещана, тъй като мъжката фертилност е важна за целия клан. Той добавя, че социално-политическият пейзаж влияе върху решението на младите мъже да се подложат на операция. „Вазектомията се превърна в един вид политически акт за вегани и природозащитници. Освен това тази операция е популярна сред профеминистите от мъжки пол “, обясни Ахмед.