„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване
2

„Вечните хитове на България“, които жените слушат до болка, кръв и посиняване

Българският фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото. Официалната премиера ще бъде днес, 25 ноември, в 18.30 ч. в специално събитие във Фейсбук страницата на организацията, а впоследствие компилацията ще е достъпна за слушане онлайн и издадена на плоча.

Албумът “Вечните хитове на България” е компилация от монолози на насилници към жени-жертви. Всеки от тях носи заглавие, което съвпада с това на роден поп хит от близкото и далечно минало и което много от нас свързват с любовни трепети. Сред тях са „Черно и бяло“, „Болката отляво“, „Да те жадувам“, „Черната овца“, „Шоколад“, предварително разкри за „Монитор“ Гергана Куцева, която отговаря за популяризирането на проекта сред различни публики. Това обаче не са кавър версии, освен заглавията те нямат нищо общо с оригиналите и не се пеят, а са

драматични мъжки монолози по документален материал

– неукрасени, неполирани изкази на унижение и подигравка към жени, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. В записването на монолозите са се включили неколцина актьори – популярни и съвсем млади: Васил Драганов и Стоян Пепеланов от Народния театър, Александър Евгениев (Йоан Кръстител в „Саломе“ и участник в „Калигула“ – постановки на Диана Добрева), Галин Найденов, Никола парашктевов и Никола Куцев. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати.

Мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно на тях парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

Защо цял албум? Най-вече защото случаите на насилие над жени редовно са омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Повечето от тях са изолирани – всеки от тях вместен на три реда в тесните колонки на криминалната хроника. Реакциите към тях и нормализирането им ги превръщат в безкритична част от информационния поток.

Проектът „Вечните хитове на България” се опитва да ги систематизира и показва различните случаи и нюанси – насилието не е само физическо, а има доста по-широка гама от токсични проявления. Десет от тях намират място в компилацията – сексуално насилие, побой, преследване, стереотипизиране, трафик на жени, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и във връзка с външния вид.

Петимата български актьори записват по два от хитовете

но истинският фаворит е единадесетото парче. Turbo Hit Megamix е истински топ хит от “върховете на класациите” - микс от цитати от изказвания на тези, които ни управляват и от чиито решения зависят животите ни: правителство, парламент, правоохранителни и правораздавателни органи, институции.

Кампанията призовава всички да сменят изтърканата плоча, която се върти нонстоп от години – да бъдат промяната, да говорят за насилието, да го разпознават, изобличават и предотвратяват, когато и където могат. Всеки желаещ може да се включи в кампанията в социалните мрежи и с реални действия – в живота.

С аудиоинсталацията „Вечните хитове на България“ Български фонд за жените се опитва да усили до нетърпимост крясъците на насилниците, за да не бъдат повече приемани подобни думи и да окуражи жертвите да говорят за проблемите. От Фонда призовават и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и да предлагат конкретни решения, с които да предотвратим пандемията от насилие над жени. Сред тях са превенция чрез образование за ненасилствена комуникация и за половите стереотипи, промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, създаване на Национална агенция за борба с домашното насилие, събиране на официална статистика и провеждане на национално-представително проучване за мащаба и спецификите на насилието над жени, подобряване на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете и Стратегията по равнопоставеност към него и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.