Ако трябва да обобщим последните нколко месеца (че и години -б.р) в медийното пространство у нас скандалите се роят като пилци, но единствената константа, която си остава непроменена са фалшивите новини, раждани от сенчести политико-икономически кръгове за разчистване на сметки с враговете им.

А кой е най-популярният враг на задкулисието у нас? Делян Пеевски, разбира се. Депутатът от опозиционната ДПС и издател на "Телеграф медиа" от години дразни олигарсите с опитите си да извади на светло престъпните им схеми и да ги пресече в полза на държавата и гражданите й.

И понеже борбата срещу Пеевски е многогодишна, задкулисните играчи и техните перодръжки изпадат в моменти на творческо безсилие и прибягват до стария номер да изтупат от хафталина някой друг остарял фейск. Вечният такъв е темата за "Булгартабак" и имагинерните връзки на Пеевски с компанията. Въпреки многократно вадените доказателства, че такава връзка не съществува, темата за тютюневия холдинг е вечна за Фабриката за фалшиви новини като стария лаф за "кокошката и яйцето".

Точно под знака на изтупаните от нафталина фейкове и безсмисленото обвързване на името на Пеевски с всякакви знайни и незнайни компрометирани герои, премина и последната седмица. 7 дни, в които олигарсите се опитваха да задушат малките парчета истина у нас в отровната прегръдка на удобните лъжи.

Иначе седмицата започна с писмо на мистичния Черен лебед - Елисавета Панова (виж тук). В дните, когато шефът на ВКС Лозан Панов за пореден път развива олимпийски скорости по бързо бягане (от неудобни въпроси на журналисти и колеги от ВСС), съпругата му Бети вилня и за него. Мята плюнки и обвинения в телевизионен ефир, твори отворени писма, заканва се, че двамата с нейния съпруг ще съдят държавата за – забележете – липса на правосъдие. Гневната Бети, позната в обществото с прякора Черния лебед, лепнат й заради криминалната й регистрация в миналото (и не само), лепи от своя страна етикети и квалификации в де що удобен ефир и сайт успее да намери. Удобен, защото интерес към словоизлиянията й имат всички национални медии, но тъй като той върви и с десетки некомфортни за особата на Панова въпроси, половинката на съдия №1 упорито избягва досега с огромната част от тях. Пред другите пък, в опит да замаже очевидната далавера, която е направила със закупуването на 210 квадрата имот за цена, с 4 пъти по-ниска по документи от пазарната, съчинява фалшиви новини. И в тях освен лъжи за далаверите, които е правила, както си е редно, вкарва и основната мишена на фалшивите новини в тази държава – депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, в когото явно съзира персонален враг на статуквото. Няма друго обяснение за решението й да замеси името му в скандала с кашата от евтини жилища и укрити данъци, която сама сътвори заедно със съпруга си. 

Още на следващия ден обаче безсилието налегна Фабриката, а перодръжките буквално доказаха прогнозата ни, че ако Пеевски не е атакуван с КТБ, ще е „Булгартабак“ (виж тук). Крайно време е сайтът на агент „Академик“ да въведе седмично разписание, за да има някакъв ред в двете теми, които дежурно върти, намесвайки името на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. В сряда например при тегленето на чоп се падна опровергавания десетки пъти като абсурдна лъжа фейк за имагинерни негови връзки с „Булгартабак“ . Логиката сочи, че това ще е и темата в петък. В четвъртък за разнообразие от „Фрогнюз“ може да се превъзбудят върху темата за „невидимите“ кредити на Делян Пеевски.

Този път, за да не звучи като всяка претоплена фалшива новина за „Булгартабак“, във фейка е намесена и митницата с твърдение, че „гърмяла“. Не, митницата не гърми. Това бедствие е в едно сензационно заглавие и в главите на жабоците, сътворили поредния фейк. Нивото на компетентност и осведоменост на журналистчетата е замряло през 2016 г., когато Пеевски продаде миноритарния си – забележете, дял от 5% в дружеството. От „Фрогнюз“ обаче не държат на фактите, а на волните съчинения, така че за пореден път си въртят интерпретации на тази тема.

Всъщност "Фрогнюз" решиха да затвърдят упражнението с преповтаряне на фейкове и още на следващия ден отново извадиха "Булгартабак", но този път мухлясалата лъжа вървеше в компания с мухлясала говореща глава - изпадналия от политиката Осман Октай (виж тук). Така доказаха два устойчиви принципа. Първият -  че когато фейковете срещу Пеевски не са за КТБ или за де що има назначения в тази държава, ще са за "Булгартабак". И вторият - че гарван, гарвану (в случая със Стефанов и Октай поговорката трябва да е за агенти на ДС) не само око не вади, а и че краставите магарета през 9 планини се надушват  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Криза в жанра на фейковете:

„Боец“-ът на Цветан Василев с нова нагла атака срещу Пеевски

Криза в жанра на фейковете: "Боецът" на Цветан Василев с нова нагла атака срещу Пеевски

Слугите на олигархията никога не спят. И са много жалки в нелепите си опити да се правят на демократи, на жертви на статуквото и на борци за справедливост. Ярък пример за това е уж гражданската организация „Боец“, в която членува един-единствен човек – момчето за поръчки на Цветан Василев – Георги Георгиев.

Този Пеевски не е онзи Пеевски

Разрешиха на Пеевски да строи в „Младост“. Това крещи в заглавие жабешкият сайт на Огнян Стефанов (Агент Академик). И някой чел-недочел жител на столичния район току виж довечера си сипе една ракия и гневно затропа по масата, че „Пеевски ще строи в квартала“. Да, ама този Пеевски не е онзи Пеевски. Става дума за строителния предприемач Васил Пеевски, който няма нищо общо с депутата от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, освен случайното съвпадение във фамилните имена.

Пред Бога Огнян (Стефанов), пред ДС Академик, пред обществото – борец срещу Пеевски

61 000 – толкова наброяват доносниците на Държавна сигурност (ДС) през 1986 година. Някои от тези сътрудници са още активни. И все така продължават да се раздвояват и разтрояват, разкъсвани между битието си на граждани и доносници. Сред активистите на ДС е и един журналист, който днес обслужва интересите на банкера беглец Цветан Василев.