Вечната статистика на празния портфейл

Вечната статистика на празния портфейл

За пореден път статистиката ни открива топлата вода, българите отново са най-бедните в Европейския съюз и през миналата година. Отчитат и известно нарастване, разбира се забелязват минимално покачване спрямо 2019 г., но все още си оставаме на дъното. И така сме вече повече от десетилетие.

В случая максимата „всеки гледа от своята камбанария“ важи с пълна сила. Докато резултатите за изминалата година нагледно са представени като блестящи, очертавайки сякаш невиждания подем на доходите с 6 на сто, то действителността е далеч по-ужасяваща - още дълги години ще трябва да гоним не само останалите напреднали страни като Франция и Германия, но и дори съседна Гърция. Черната статистика несъмнено води и до непоправими последици, а именно „изтичането на мозъци“. Ежегодно младежите, завършили средното си образование у нас, се отправят с пълни с лютеница и луканка куфари към някоя гара, надявайки се, че предстоящото им пътешествие ще ги отведе на едно по-добро място. Те потеглят към Европа или отвъд Океана - в САЩ или Канада, където възможностите са неограничени, а заплатата по-висока от 300 евро - сума, която в чужбина се получава най-много за седмица. Пред немотията у нас те предпочитат дори и най-тежкия труд по чуждите ферми, с издрани и уморени лица, потъмнели от жаркото слънце на полето. Разликата там е не само в заплащането, но и в това, че там хората не делят труда на срамен и престижен. Щом работиш, значи си свестен човек. Въпрос на народопсихология. За това и друга статистика показва, че България е с най-голямо изтичане дори на селскостопански работници.

В последните три десетилетия последното нещо, от което се интересуваха властимащите у нас, бе т. нар. политика на доходите. За това и у нас не от вчера има дефицит не само на инженери, лекари и медицински сестри, но и на бетонджии и електрозаварчици. Най-нелогичното в случая с медицинските сестри е, че донеотдавна родни политици, облечени във власт, им се подиграваха, че искат прекалено много голямо покачване на заплатите. След това, като тръгна пандемията, след дъжд качулка, се разбра, че лесно се правят хората на маймуни с ниски заплати и се принуждават да работят на поне 2 места. Сега вече е трудно да се намерят нужните медицински сестри за рекламираната с много шум в последните месеци силно увеличена бройка на леглата в болниците. Леглото обаче няма ръце и квалификация да помогне на болния. Същото важи и за много други сфери от живота ни. Калинки и чиновници много, истинските специалисти - малко.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.