Маргинализиралите се десни политици отчаяно търсят как да привлекат избиратели. Техните кандидати Радан Кънев и Стефан Тафров, отдавна загърбили синята идея, се опитват да се възползват от славното минало, като откраднат символите СДС и ги използват в предизборната кампания.

Няма да коментираме иронията, с която от СДС отбелязват печалния факт и припомнят мнимите им заслуги към някогашната кауза, наблягайки на политическата им повратливост, особено в желанието им да са в позиции, гарантиращи личното им благополучие. Че обичат да крадат също не е новина. Та нали имат такъв учител в лицето на Иван Костов, който бе идеологът на масовата приватизация, ограбила хиляди българи. Бе майстор и в продажбата на ключови държавни активи, укрепнали олигархията на прехода. А когато, народът го изхвърли от властта, бившият преподавател по марксистка политикономия разцепи СДС и научи своите наследници как да саботират страната пред еврочиновниците. Затова никак не се учудваме, че изхвърленият от своите евродепутат Светослав Малинов настоява Брюксел да започне наказателна процедура срещу България, което всъщност е прецедент в Европарламента - депутат да поиска санкции срещу страната, която го е пратила там. Показателно е, че само шестима от общо 751 депутати на ЕП са подкрепили документа. Резолюцията е срещу изграждането на автомагистрала “Струма”, която пречела на популациите и придвижването на обитаващите района животински видове. А уж този въпрос у нас бе вече решен. Изобщо не се изненадахме, че въпреки дрязките помежду им, зад Малинов застанаха и “Демократична България” и “Да, България”. Всъщност защо ли се учудваме на действията им, след като председателят на ВКС Лозан Панов по същия позорен начин се опитва да внуши на европейски представители, че не бива да се вдига мониторингът над страната ни, защото вървяла към националсоциализъм и автокрация, а съдебната система работела избирателно и била напълно парализирана. Нямаме съмнение, че нелепите реминисценции с нацизма и тоталитаризма целят друго. Но те също така доказват колко далеч е той от ценностите на демокрацията. Изводът е - с подобни жалки действия няма как да се спечели доверието на избирателите. Поуката обаче е за всички, и тя е - преди да гледаш в чуждия двор, е добре да преметеш своя. От тези, които “бранят” по този начин националните интереси, няма как да го очакваме, избирателите, обаче би следвало да имат предвид това, когато тръгнат към урните

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гласувай, дори на инат!

Европа на две скорости. Шенген. Миграция. Мониторинг. Евроскептицизъм. Пакет „Мобилност“. За много българи това са теми, които са се превърнали в клише. Смятат, че Европа е някъде там, а всъщност ние сме Европа.

Защото оттук покълва семето на знанието

Пъстро море от деца с усмихнати и грейнали от щастие лица, цветни балони и знаменца заляха улиците на големите български градове. Шествия с портретите на светите братя Кирил и Методий, окичени с венци и цветя, тържествени слова, песни, музика и веселие.

Абитуриентски бал или фестивал за ориенталски танци

Столичната община забрани оркестрите на площад „Ал. Невски“ по време на тазгодишните абитуриентски балове. Ето нещо, което наистина трябва да се адмирира. Не съм заядлив старец или мрънкащ киселяк, но това, на което през последните години се обърнаха абитуриентските балове у нас, може да бъде определено като „парвенюшка вакханалия”.