Вдигат заплатите в Темида с поне 10%

Вдигат заплатите в Темида с поне 10%

За магистратите са предвидени и между 100 и 50 лв. увеличение на месец според ранга им

Най-малко 10% увеличение на заплатите на магистратите е заложил Висшия съдебен съвет. В четвъртък кадровиците на Темида гласуваха нов модел, по който да повиши възнагражденията на магистратите и служителите в съдебната система. От дебатите около него не стана ясно какви са точните разчети на увеличението, а моделът бе лансиран като „на всекиго според способностите, всекиму според труда".

Въпросът с увеличенията на възнагражденията е на дневен ред от миналата седмица, когато Пленумът отложи решението си по въпроса, тъй като прецени, че заложеното - по равно увеличение от 10% за абсолютно всички магистрати и служители - не е справедливо и моделът трябва да се дообмисли.

От заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък все пак не стана ясно нищо конкретно, освен, че мистериозният окончателен вариант се прие единодушно с 23 гласа "за". Не бе обявено нито какъв ще е размерът, с който ще се повишат основните възнаграждения, нито какъв ще е ръстът на ранговете по нива. Единственото, което представляващият кадровия орган и председател на Комисията "Бюджет и финанси" Боян Магдалинчев заяви беше, че увеличението ще е според "характера и естеството на отговорностите, опита и квалификациите".

По информация на "Правен свят" обаче крайният вариант, около който са се обединили единодушно членовете на ВСС е ръстът на възнагражденията да е с 10% за всички магистрати и съдебни служители, но не само. За съдиите и прокурорите на върховно ниво ще има и допълнителни по 100 лв. над заплатите, считано от 1 януари 2020 г., а за всички останали магистрати ще бъдат дадени допълнително по 50 лв. за ранг, считано от март месец.

Тоест – ранговете ще се увеличат на 400 лв. за ВКС и ВАС, за съдия в АС и прокурор в АП стават 350 лв., а за съдия в ОС и прокурор в ОП – 250 лева. Основните трудови възнаграждения на върховните съдии и прокурори вече ще доближат 5000 лв., тези на магистратите на окръжно ниво ще получават близо 3400 лв., а тези на районно - 2681 лв.

Междувременно, Пленумът на ВСС за втора поредна година си отпусна и общо 100 000 лв. за награден фонд. Разпределението по колегии ще е - 52 000 лв. за Съдийската колегия и 48 000 лв. за Прокурорската колегия. Сумата от 26 784 лв., която Съдийската колегия не раздаде на магистрати за награди миналата година ще се прехвърли в настоящата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.