Вдигат заплатите на медиаторите

Вдигат заплатите на медиаторите

По-високи заплати за медиатори и безработните наети по програми. Това предвижда националният план по заетостта за 2019 година, който бе приет от Министерски съвет.

Възнагражденията на младежите, включени в програмата „Старт на кариерата" от 600 лв. става 650 лв., на младежките медиатори към общините се вдига с 50 лв. и става 680 лв., а на психолозите и мениджърите на случай от 650 лв. ще скочи на 700 лв. По-високи заплати ще получават и ромските медиатори със средно образование, като те ще се повишат от 550 на 600 лв. Ромските медиатори с висше образование по програма „Активиране на неактивни лица" пък вече ще взимат 650 лв., вместо 600 лв.

Увеличават се средствата за подкрепа на заетост на лица с трайни увреждания или от други групи в неравностойно положение, наети на несубсидирани работни места - от 500 лв. на 700 лв. Ежедневните транспортни разходи, свързани с обучението на безработни лица пък скачат от 10 на 15 лв.

Месечната субсидия за работодателите, които наемат безработни в субсидираната заетост ще се увеличи от 400 на 450 лв., а ако наетият е висшист на 500 лв. Останалата част от заплатата се доплаща от работодателя.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2019 г. работа да започнат 2000 безработни, а по проект „Красива България" ще се осигури заетост на 200 души.

В Националния план се посочва още, че се очаква над 16 500 търсещи работа да започнат да се трудят, а над 11 500 души пък ще бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Целта на мерките е безработицата у нас да се понижи до 4.8%. Предвидени са още средства за курсове по ключови компетентности на 1000 заети лица в малки и микро предприятия. Финансирането на заложените дейности ще бъде в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда - 73 млн. лв.

Правителството прие още и Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете. В него са планирани мерки за подобряване на професионалния и личния живот на родителите с малки деца, както и насърчаване на работодателите да наемат самотни родители и майки на деца до 5-години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.