Прагът на възрастта, на която кандидат-курсантите могат да бъдат приемани във висшите военни училища, се вдига от 27 на 30 години с промени в наредбата за приема, публикувана за обществено обсъждане. Поправките са предложени от военния министър Красимир Каракачанов заради свободните бройки във вузовете.

Това е второто повишаване, след като прагът вече веднъж скочи от 23 на 27 години.

Потребността от обучение на курсанти във висшите военни училища е нараснала, но въпреки това през последните три учебни години обявените места не са запълнени. В Националния военен университет „Васил Левски“ за 2016/2017 са обявени 257 бройки, но са приети само 194 кандидати. За следващата учебна година пък местата са увеличени на 272, а записалите се са едва 183 души. След старта на учебната година обаче броят на свободните места се увеличава, тъй като част от приетите имат различни очаквания или искат друга специализация. За да преборят липсата на кадри тогава, от Министерството на отбраната увеличиха прага на възрастта на кандидат-курсантите от 23 на 27 години. Освен това беше дадена възможност и за ранен прием във военните вузове.

Въпреки въведените изменения в наредбата за учебната 2018/2019 година от обявените 232 места за прием на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ са приети само 170 курсанти. „Независимо че наредбата осигурява възможност за усвояване на незаетите места чрез организиране на допълнителен прием от кандидати, които не са се явили пред приемната комисия, броят на приетите курсанти продължава да намалява“, посочва в мотивите си Каракачанов.

Броят на незаетите места за предстоящата учебна 2019/2020 г. пък е 54. Само 177 кандидат-курсанти са отговорили на условията за прием – да бъдат пълнолетни и до 27 години, да имат средно образование, да са годни за военна служба, да бъдат единствено граждани на България, да не са осъждани или уволнявани от военна служба, да не са психично болни и да имат определено тегло и ръст. За да се увеличи броят на кандидатите, които покриват тези критерии, се предлага възрастта за кандидатстване във висшите военни училища да бъде увеличена на 30 години, включително.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Халите в София се превръщат във фермерски пазар

Собствениците на емблематичната за София сграда - Халите са решили да ги превърнат в целогодишен фермерски базар. Мястото ще предлага не само продукти от български производители, но и ресторанти с вкусна храна и дори споделено пространство с маси.

Ректорът на Художествената академия подаде оставка

Проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет, съобщиха от пресцентъра на висшето училище за БНР. Една от причините е, че преподавателите не са получавали заплати за ноември и декември.

Блъснатото 14-годишно момче е с черепно-мозъчна травма (ОБЗОР)

Разследващите са изискали всички записи от камери, намиращи се в района на кръстовището, на което в четвъртък вечер кола на НСО блъсна 14-годишно момче. От прокуратурата, които вече разследват катастрофата, съобщиха, че има записи от камери, които ще бъдат разгледани. Има и очевидци, които ще бъдат разпитани, за да бъде уточнена точната причина за катастрофата. Според разследващите немалко свидетели на инцидента, включително и приятелят на раненото дете, който е останал с него до последно. Блъснатото момче е ученик от 119 СУ в столицата.