Прагът за детски добавки ще бъде вдигнат с 50 лв. Това предложение ще направи социалното министерство с проектобюджета за следващата година, заяви ресорният министър Бисер Петков.

„Ние ще настояваме пред министерството на финансите тази година да се увеличи доходният критерий, с който се увеличават месечните помощи за отглеждане на деца, защото това не е правено от три години и води до намаляване на броя на семействата, които получават тази месечна подкрепа“, каза той. По този начин първият праг

ще бъде вдигнат от 400 лв. до 450 лв.

Вторият праг, който бе въведен през 2018-а и с него се получава 80% от помощта, пък ще скочи от 500 лв. до 550 лв.

В момента месечната помощ е 40 лева за едно дете, а за две е 90 лева.

Петков подчерта, че подоходният критерий за социални помощи трябва да съответства на ръста на минималната работна заплата. С бюджета за 2020-а ще има и 5% повече или общо около 450 млн. лв. за хората с увреждания. „Месечната финансова подкрепа ще стане по-голяма през 2020 година, защото е обвързана с процент от линията на бедността, която расте“, обясни социалният министър. Както „Монитор“ писа, за 2019-а линията на бедност е 348 лв., но предложението е следващата година тя да се увеличи с 15 лв. – на 363 лв.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 на езотеричен туризъм за година (ТЕМАТА)

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 души годишно пътуват за езотеричен туризъм в България. Твърдите му поклонници у нас се изчисляват на 180 000, но покрай тях в обиколките по свещените места се включват и още поне 50 000 души, като данните са заедно с чужденците, дошли на почивка у нас.

Трудови консултанти помагат на безработни семейства

„Семеен трудов консултант”, „Кейс-мениджър и „Психологическо подпомагане“ са част от новите услуги на Агенцията по заетостта за подпомагане на уязвимите групи хора на пазара на труда. Те са съобразени с техните специфични нужди и изисквания за намиране и започване на работа, заявиха за „Монитор“ от агенцията.