Вдигат парите за служебните адвокати

Вдигат парите за служебните адвокати

Заплащането на служебните адвокати да се увеличи значително. Това предлага Министерството на правосъдието.

Според идеята на ведомството максималните възнаграждения за оказване на правна помощ трябва да се увеличат с до 40 процента по наказателни дела. А максималните размери на възнагражденията за първична правна помощ по граждански и административни дела да се увеличат с 20 на сто. Цифрите са са заложени в измененията и допълненията в Наредбата за заплащането на правната помощ, които ще бъдат предложени за одобрение от Министерски съвет.

Промените се налагат заради липсата на актуализация на възнагражденията от 2006 година. Предвидените размери на възнагражденията за предоставена правна помощ са неактуални и не съответстват на променените обществено-икономически условия. Допълнителен аргумент за обосноваване на необходимостта от промяна, е и увеличената разлика в заплащането на договорното възнаграждение (при упълномощаване на адвоката) и възнаграждението на служебно назначения адвокат.

С проекта се предлага да бъде уредено и заплащането на правна помощ за производства и дейности, които до момента не са били предмет на изрична или самостоятелна уредба, което води до неадекватно заплащане на правната помощ за определен вид дела и производства. Разширяването на обхвата на случаите, при които се предоставя правна помощ, само по себе си ще доведе до гарантиране на достъпа до правосъдие и обезпечаване на правото на защита като основна ценност на правовата държава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.