За психолозите и педагогическите специалисти в училищата и детските градини ще бъдат заделени повече средства от началото на 2020 година. За целта ще бъде предвидено по-голямо финансиране на децата със специални образователни потребности. Това предложение е било обсъдено и подкрепено от просветното министерство по време на последния Отраслов съвет, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България Диян Стаматов.

Той обясни, че от тази година във всяко училище с повече от 400 ученици трябва се назначи педагогически съветник, но никъде не е регламентирано как се извършва заплащането им.

„Разходният стандарт е пресметнат така, че ако има по-малко от 400 ученици, средствата не стигат да се назначи педагогически съветник и в тези случаи училището трябва да се лиши от друг специалист“, уточни Стаматов и посочи, че това може да са библиотекарът, секретарът или пък

да се наложи те да работят на половин щаб.

Така едно училище с 350 ученици трудно може да назначи психолог или педагогически съветник, въпреки желанието си. До това се стига, тъй като финансирането им зависи от броя на учениците и най-вече от тези със специални образователни потребности (СОП), които носят съответно по 1 500 лв и над 3 500 лв. на хлапе. Според Стаматов разходите за 7 деца със СОП в едно училище са достатъчни за назначаването на 1 специалист. Ако в школото няма такива малчугани, директорът трудно би назначил психолог или педагогически съветник. Именно заради това е предложено средствата за годишна издръжка на деца и ученици със СОП да бъдат приоритетно завишени. Така финансовата подкрепа на тази група специалисти ще бъде устойчива.

„Ако се увеличат, директорите ще имат по-голямо спокойствие при назначаване на педагогически съветници и психолози в училищата“, смята Стаматов.

Друг проблем пред специалистите е

ясното разписване на задълженията и ангажиментите им

и фактът, че биват приемани като „човек за всичко“.

Стаматов обясни, че те се оплакали, че им се налага за запълват свободните часове при отсъствия на учители или пък да извеждат децата на посещения. По този начин не им остава време да се занимават с проблемите в училищата като агресията. Според Стаматов те биха могли да организират само занимания, които са свързани с намаляването ѝ – антиагресивни прояви, срещи за сплотяване с родители и ученици.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МОН дава 700 000 лв. за първия кампус в Студентски град

Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

Мусаката най-скъпа в Германия, кебапчето на Острова над 3 евро

Над 100 родни кръчми хранят българите в чужбина (ТЕМАТА)

Мусаката най-скъпа в Германия, кебапчето на Острова над 3 евро

Над сто са най-известните родни кръчми в Европа и Новия свят, които гостят българи и чужденци. Най-много сънародници се радват на популярни ястия във Великобритания - близо 20 ресторанта се развиват от наши предприемачи. В Германия, където също има голяма българска диаспора, работят 14 кръчми. Бизнес в храненето развиваме още в Испания, Гърция и Белгия, показа справка на „Монитор“.

Авансово под липите правят рибно изложение

Почти три седмици преди Никулден, на 16 ноември, когато църквата чества светия апостол и евангелист Матей  в Стара Загора ще се проведе изложение  „Обичам българска риба“, като насред новия парк „Артилерийски“ от 12 щанда ще се предлагат пресни шарани, калкани, акули, морски лястовици, сомове и други видове риби и миди.