Вдигаме си къща мечта с 300 бона заем

Вдигаме си къща мечта с 300 бона заем

Просторен хол и голям гараж сред задължителните елементи

Средният размер на ипотечния кредит за строителство на къща варира между 140 000 и 300 000 лв., споделиха кредитни консултанти пред „Монитор”. Според тях през последните 5 години има двоен ръст на сумата заради по-високите доходи на домакинствата, като обичайно хората с такива начинания заработват общо между 4000 и 8000 лв. месечно. Има и изключения с по-луксозни къщи, за които заемът достига 500-600 бона.

Този тип кредити се появява у нас през 2004-2005 г., но интересът към него e слаб. „Повечето хора не им се захваща с това, защото е сериозен ангажимент, и затова винаги повече са били сделките с готови къщи”, смята кредитният консултант Тихомир Тошев. Обикновено решават да строят тези, които не харесват готов имот на пазара, затова тръгват да строят къщата на мечтите си.

Сумата по заема обикновено се дава на части

Сред основните предимства при този метод са това, че можем сами да изберем къде да е къщата и какво оформление да има. Може да я оборудваме с най-новите технологии от енергийна ефективност или системи за сигурност. Освен това имаме почти пълен контрол върху използваните строителни материали. Друго предимство е съотношението качество-цена, защото така разходите за поддръжка и ремонт са по-ниски поне през първите седем до десет години.

Някои банки предлагат вариант за финансиране чрез предоставяне на обезпечение недвижим имот с разрешение за ползване, казва кредитният консултант Лъчезар Чизмаров. По думите му процедурата е като при стандартния ипотечен кредит - изготвя се пазарна оценка, като се финансират 75% от нея, предоставя се необходимата документация и след одобрението на кредита се минава при нотариус, който да обработи документите за учредяване на ипотека в полза на кредитиращата банка. След като бъде вписана, банката или отпуска на един път цялата сума, или може да се разплаща постепенно със строителя. Хората, избрали този тип финансиране,

все по-често избират къщата да е извън големия град

в малки населени места до 30 км от София например заради по-евтините парцели. Имотът има минимум 3 спални и гараж за 2 автомобила, просторни холове и кухни.

Според Тихомир Тошев има немалко хора, които не преценяват добре разходите и парите не им стигат за довършване на ремонта и обзавеждане. „Трябва да се направи точен бюджет, за да не изчерпаме средствата по време на строителството”, съветва експертът.

Ако изберем да си строим къща, не бива за забравяме, че това може да стане само върху урегулиран поземлен имот, за който да има влязъл в сила подробен устройствен план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.