Ватикана пред фалит

Ватикана пред фалит

Финансите на Ватикана са в изключително окаяно състояние и напрактика папската държава е изправена на ръба на банкрута. Това твърди в последната си книга „Страшният съд“ журналистът Джанлуиджи Нуци, който преди две години разбуни духовете с томчето си за секс оргиите и насилванията на студенти в католически семинарии.

В подкрепа на сегашните си твърдения Нуци е приложил към 3000 официални документа на Светия престол, голяма част от които би трябвало да бъдат държани в тайна. Според авторитетния римски всекидневник „Република“, който публикува анализ на тезите в книгата, тя вече се намирала на бюрото на „покровителя на правосъдието“ на Ватикана. Става дума за главния прокурор на държавата Роберто Дзаноти, който щял да черпи и от „Страшния съд“ доказателства за разследването на причините за опразването на ватиканската хазна.

Ако се вярва на анализа на „Република“, то вина за въпросното лошо финансово състояние носела преди всичко Администрацията на Светия престол за управление на католическите имоти в Италия и по света. По принцип те би трябвало да осигуряват постоянен, свеж и обилен приток на средства в хазната, но миналата година балансът на дейността им бил приключен на „червено“. Иначе казано похарчените за тяхната издръжка средства са били много повече от препечелените – факт, който според римския вестник изненадал изключително папа Франциск и едва не го бил докарал до инфаркт. А що се отнася до причината за „отрицателния приход“ от имотите за милиарди евро, то тя се криела главно в лошото им мениджиране напоследък от некомпетентните и неадекватни на времето техни ръководни екипи. Не малка роля за влошаването на финансите играело и преполвяването през последните десет години на приходите в хазната от дарения и милосърдна дейност – от над 100 млн. евро годишно сега те били станали около 50 млн. eвро. Спадът тук пък се дължал на избухналите скандали в лоното на католическата църква, които рушат нейната репутация и съответно затягат кесиите на вярващите. Не на последно място „влог“ в обедняването на Светия престол имали лошите инвестиции в недвижими имоти, за които преди десетина дни писа и „Монитор“, безразборното пилеене на пари за задоволяване на прищевки на висши прелати и т.н.

Срещу хипотезите за неминуем финансов крах на Ватикана остро възропта тази сутрин високопоставеният кардинал Оскар Марадиага, който е хондурасец и е смятан за много близък до папа Франциск. Той посочи в изявление, че Светият престол нямало никога да фалира, тъй като разполагал с достатъчно средства, за да се самоиздържа, а според него слуховете за банкрут били измислени и подхранвани от видни католици в САЩ. Тяхната цел била да дискредитират папа Франциск заради неговата енциклика за природната среда, в която Светият отец проклина замърсителите й, воглаве с петролните магнати отвъд Океана. А според кардинал Марадиага те били основен спонсор на католическите началници в САЩ и те били готови на всичко, за да защитят икономическите и фенонсовите им интереси.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.