Васил Велев: Трябва ни антикризно законодателство, а не да пишем мерки на три месеца

Васил Велев: Трябва ни антикризно законодателство, а не да пишем мерки на три месеца

Нашият апел е да се пристъпи към трайно антрикризисно законодателство, каквото има в Австрия и Германия, което да действа по време на кризи, а не да се пише на три месеца на коляно. Това заяви пред бТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той обясни, че има дизайн на мярката 60/40 до края на това тримесечие – до септември, но няма за от първи октомври. Такъв трябвало да бъде измислен преди да трябва да се плащат октомврийските заплати през ноември. „Ние планираме кой да работи през октомври през септември. Ако тогава не знаем какъв е дизайнът от първи октомври, е възможно да се пристъпи към съкращения”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Според Велев заради грешки в тази мярка през първото тримесечие имаме 100 000 безработни повече. Те е можело да имат работа, ако сме имали такова законодателство.

При икономическите мерки пък имало проблем не с парите, а при административния капацитет да стигнат бързо за хората, посочи Велев. От старите мерки гаранциите за 500 млн. лв., които е трябвало да ангажират 2 млрд. кредити, са използвани само под 2% - 2 млн. лв. за четири месеца. Затова те ще предложат ресурсът от такива неработещи мерки да бъде пренасочен към насърчаващи развитието.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че към работещите на пазара мерки, свързани с 60/40, по която са запазиха 20 000 работни места, трябва да се продължат до края на годината. Тя трябва да се финансира и след септември, за да бъде запазени позициите. Ръстът с над 250 лв. на заплатите в 15 агенции, обезщетението за безработица, средствата за медицинските специалисти са добра новина. Средствата за пенсионери на калпак и помощите за личните асистенти също са положителна мярка. 400 000 туристи пък се очаква да дойдат на почивка у нас с дофинансирането на полетите, посочи Димитров. Президентът на КНСБ посочи, че трябва допълнителна мярка за подпомагането със средства за отоплителния сезон, тъй като кой ще получи средства се решава през август. Допълнителните 15 дни отпуск за родителите с деца също трябвало да се обсъдят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.