Има риск от лятото и домакинствата да плащат повече, казва в интервю пред "Монитор" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.


- Г-н Велев, поискахте спешни мерки във връзка с големия скок на цената на тока, дори излязохте с отворено писмо до премиера, кажете до какво може да доведе увеличението за хората? Ще има ли скок на цените на хранителните продукти?

- Искам първо да стане ясно, че става дума за едно много сериозно увеличение на цените на енергията на свободния пазар. То е десетки проценти. Последните два месеца увеличението е дори 50%. В отделни дни сме абсолютни шампиони в Европа. Влязохме дори в световните агенции. Цената от последните два месеца е сред най-високите в Европейския съюз, като при нас допълнително се прибавя и таксата „задължения към обществото“. Като се сравняват цените на борсите, би трябвало към нашата да се добави и тази такса, защото другите страни нямат американски централи, за които плащат над пазара по дългосрочни договори. Така че сравнението с останалите борси не е коректно, ако не се добавя и тази такса. Най-накрая предприятието плаща освен цената на борсата, и „задължение към обществото“.

- От тук ли идва това голямо увеличение?
- От тук по-скоро идва разминаването със схващането, че при нас цените не са по-високи от останалите страни. А ръстът спрямо миналата година, е както казах, 50%. Тук не става дума за природно бедствие или някаква непреодолима сила, а просто за недобро функциониране на пазара - на продавачите, на КЕВР, на борсите. Затова ние настояваме за спешни мерки. Ако ситуацията не се промени, това ще доведе до ръст на инфлацията. Навсякъде, където може да бъде прехвърлен този ръст на цената на еленергията върху крайния продукт, ще бъде направено. Най-лесно е където има монопол. Разбира се, може да не отидете на почивка и да не карате ски, но не може да си позволите да не си купувате храни от първа необходимост. Там, където конкуренцията не позволява да се увеличи цената, това ще е за сметка на производителя. Там ще се наложи да се ограничат продажби. На международните пазари имаме дългосрочни договори, не можем да обясним на партньорите си, че вдигаме цените, защото тук имаме неразбории с пазара на електроенергия. Износът ще бъде ударен. Това ще доведе до ограничаването на дейността на някои предприятия и съответно до ограничаване на ръста на икономиката и на доходите. От една страна цените ще се увеличават, от друга - ще се задържат заплатите. И най-накрая от 1 юли ще се увеличат и цените за бита, защото няма как да не се случи.

- Очаква ли се наистина скок на цената на тока за бита от лятото?
- Ако се запази тази ситуация на свободния пазар, неминуемо ще се вдигне цената на тока за бита.

- Ние ли сме наистина с най-скъп промишлен ток в цяла Европа?
- В отделни дни е така. Ние сме със средна цена, по-висока от тази във Франция, Италия, Швейцария, Чехия, Австрия. Това важи за цялата първа седмица от новата година.

- Имаше прогнози, че бизнесът дори ще наема нови кадри през 2019-а, но няма ли това да бъде възпрепятствано сега? Очаквате ли съкращения на работници, дори фалити на фирми?
- Ситуацията е непредсказуема, компаниите получават предизвестия от доставчиците на еленергия, че направо прекратяват доставките. Настояваме за енергични действия, за да не се стигне дотам. Но ако ситуацията се задържи такава, няма съмнение, че ще се стигне до фалити.

- На малки фирми ли предимно?
- Не само на малки. При рязко поскъпване на цената, ако няма възможност за прехвърляне на това поскъпване върху клиента, няма да има друг изход. Не може дълго време да се работи на загуба - или ще се ограничи дейността, или ще спре производство.
- Каква е прогнозата ви за пазара на труда тогава?
- Това, което може да се плати, като увеличение на заплатите, ще трябва да се плати като увеличение на цената на тока. И то в най-добрия случай. В по-лошия случай е ограничаване на дейността и намаляване на персонала. И обяснението, че нищо не се е случило, е недопустимо. Само че ние не говорим за години назад във времето, а за последните две месеца, където е факт увеличение с 50%. Няма достатъчно предлагане на борсата, пазарът е тесен, цените се манипулират.

- Проучване на Евростат отчете рекордно ниски нива на безработица в ЕС. Как си го обяснявате?

- В това число е и България. Тази статистика не е учудваща. Ние от три години обясняваме, че няма кой да работи и че е необходимо да се внасят човешки ресурси. Икономиката така или иначе расте - през последните години устойчиво има ръст с около 3%. В същото време всяка година се пенсионират по 100 000 души, а на пазара на труда постъпват 60 000 души. Така че всяка година губим като потенциал 40 000 души. И тук не отчитаме миграцията. В същото време няма внос на човешки ресурси.
- Къде отчитате най-голям дефицит?
- Навсякъде. Няма сфера без проблеми и дефицит на кадри. Като започнем от най-висококвалифицираните - сферата на високите технологии и IT сектора, преминем през машиностроене, електротехника, строителство, селско стопанство и достигнем до нискоквалифицираните. Търсят се медицински сестри, пилоти, шофьори в градския транспорт и др. Виждаме го дори като граждани - в ниското качество на ремонтите по улиците, в лошото обслужване и др.

- Каква тогава е прогнозата ви за развитието на икономиката през тази година?
- В момента не мога да дам прогноза точно заради извънредната ситуация на пазара за електроенергия. Ние не можем да го приемем за нещо нормално. Така че трябва да се предприемат мерки и това да се промени.


Визитка:

Роден е на 1 април 1959 г.

Завършил е Техническия университет в София, специалност “Автоматика”
Бил е преподавател по “Управление на нестопански организации” в Университета за национално и световно стопанство
Последователно е бил изпълнителен директор на фондация “Еврика”, управляващ съдружник на “БИК Холд”, а от 1999 г. е изпълнителен директор на “Стара планина Холд” АД

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тодор Гаджев: Признаването от Скопие на истината за Гоце Делчев е положителна стъпка

Като изненадваща и положителна стъпка определи в интервю за "Монитор" признанието от страна на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, директорът на Института по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“ (ИИБЕСА) Тодор Гаджев.