Ние не знаем в чия полза се управлява НЕК, но очевидно не се управлява в полза на икономиката и нашите членове. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова ТВ.

Шефът на работодателската организация изтъкна, че членовете на асоциацията дават работа на 83% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. „Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези", каза още Велев, допълвайки, че все пак са успели да се преборят за неговия пост.

Причина за напрежението между работодателските организации и НЕК стана търг за продажбата на електроенергия, за който се породи съмнението, че е така направен, че да удовлетвори конкретен купувач. Става дума за това, че се оферирана енергия без гарантиран почасов профил. Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден получава информация за кой час каква такава ще има.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставката си на 19 юни, но вчера Съветът на директорите на „Български енергиен холдинг“(БЕХ) не я прие. 

„Няма промяна в нашата позиция“, каза още Велев. Миналия месец четирите работодателски организации излязоха със становище, с което се противопоставиха на неадекватното управление на НЕК. „Не знаем какви са мотивите, с които е отхвърлена тази оставка“, коментира Велев последните новини.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима министри ще преговарят за скъпия ток от ТЕЦ ”Марица Изток 3“

Правителството даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на енергийния министър Теменужка Петкова да водят преговори с „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, съобщиха от пресцентъра на МС.

Енергийната борса затвори при средна цена 108.23 лева за мегаватчас

При средна цена 108.23 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /11 септември/.

Енергийната борса затвори при 121.79 лева за мегаватчас

При средна цена 121.79 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /9 септември/.