0

- Г-н Василев, на среща в МЗХГ по повод чумата бе лансирана идеята за 50 лв. премия за индивидуалните ловци - това ще бъде ли достатъчен стимул за предаване на проби на отстреляна дива свиня?

- Изплащането на премии за отстрел или за докладване на намерени трупове на диви свине  е практика във всички европейски държави, в които е констатирано заболяването. Тук обаче трябва да разясним следното - предложението е тази сума да се изплаща единствено на ловци, които ловуват индивидуално, и то във високорисковите зони в Северна България, а не на територията на цялата страна. За хората, които не са ловци или са ловци, но нямат опит с индивидуалното ловуване, искам да разясня, че без необходимата подготовка като например целогодишни наблюдения в дивечовите местообитания, ефективността на отстрела би била доста ниска. Още повече че тази година е дъждовна и растителността е висока. Това затруднява наблюденията, а и вероятността животните да бъдат привлечени с храна през лятото и есента не е особено голяма. Аз смятам, че осигуряването на стимули за ловците е от изключителна важност за тяхната мобилизация. Защото нека не забравяме, че ловните сдружения са доброволни неправителствени организации и като такива спрямо тях не биха могли да се прилагат чисто административни мерки. Освен това стимулът, който държавата възнамерява да изплаща, е несъизмерим с премиите, които се изплащат в други държави от Централна и Източна Европа. Например в Чехия, която вече официално бе призната за свободна от АЧС, на ловците, осъществяващи отстрел в зоната, определена за интензивно ловуване, с цел редуциране на популацията, беше изплащана премия от 40 евро за отстреляна  дива свиня. В ниско рисковата зона беше изплащана премия от 115 евро, като отделно ловците бяха компенсирани за това, че не могат да използват месото от отстреляните животни, съответно с 37 евро за приплод, 74 евро за едногодишна дива свиня и със 120 евро за дива свиня над 2-годишна възраст. Все пак не бива да забравяме, че в държавния бюджет за тази година не е заложено целево финансиране за превенция и борба с АЧС и вероятно осигуряването на тези средства не е толкова лесно. Въпреки това се надявам, че този стимул ще изиграе  положителна роля в борбата с АЧС.   

- Защо се получи така, че ловците все по-рядко вземат проби от отстреляните животни за изследване за чума?

- Основната причина е, че ловците загубиха доверие в отговорните държавни институции. Както знаете, през изминалата година имаше сериозна кампания по събиране на проби за изследване за АЧС в цялата страна. Повсеместно имаше проблеми при предаването на пробите. Транспортирането им до единствената в страната акредитирана за изследване на АЧС лаборатория в София и получаването на обратна връзка дали месото е годно за консумация в някои случаи отнемаше седмици. В това време колегите трябваше да съхраняват дивечовото месо в хладилни камери, каквито всъщност почти никъде няма. И за капак единствената преференция, която съществуваше - а именно, когато предоставят проба за изследване на АЧС ловците да заплащат силно занижена цена за изследване на трихинелоза (от 12 лева на 50 стотинки) от началото на тази година беше премахната без никакви аргументи. Всичко това демотивира ловците в страната и резултатът е укриване на отстрел и отказ от предоставяне на проби за изследване.    

- Колко заразени диви свине са открити към момента?

-  По данни на БАБХ до момента има потвърдени общо 17 огнища на заболяването с общо 34 заразени диви свине в България. Всичките са в Североизточна България в областите Варна, Добрич  и Силистра.

- Кои са най-рисковите райони?

-  Североизточна България, разбира се, е най-рисковата зона. Там са всички 17 констатирани огнища при диви свине у нас. Зоната по поречието на река Дунав също се счита за високо рискова, тъй като от северната страна на Дунав на румънска територия е обявена за инфектирана зона. Като цяло цяла Северна България е рисков район, което не означава, че още утре не може да бъде обявено ново огнище в Южна България например. Разпространението на заболяването е твърде непредсказуемо, за което сме отговорни ние хората.