0

З а 24-ти пъти в навечерието на светлия празник 24 май на 24-ма изтъкнати български творци бяха присъдени награди "Златно перо" за принос към българската култура и изкуство. Отличието, учредено от Класик ФМ Радио, представлява изящна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато.

За 24-ти пъти в навечерието на светлия празник 24 май на 24-ма изтъкнати български творци бяха присъдени награди "Златно перо" за принос към българската култура и изкуство. Отличието, учредено от Класик ФМ Радио, представлява изящна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи отличието на изтъкнатия ни композитор Стефан Димитров, който тази година навърши 70. Той пожела да не изчезва българската култура в днешния меркантилен свят и добави, че човек трябва да се вглежда в себе си и в това, което е създал народът му. Сред останалите тазгодишни лауреати са емблематичният певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьорът Владимир Пенев, примабалерината и балетен педагог Красимира Колдамова, пианистката Пламена Мангова, музикантът Ангел Заберски, диригентът Юли Дамянов и др.

Едно от отличията бе за Софийската филхармония по повод 90-годишнината на оркестъра, ръководен от маестро Найден Тодоров, който преди дни пък бе удостоен със званието "Музикант на годината". Отличие получи и БНТ по случай своя 60-и юбилей.

Васил Найденов благодари за признанието и заяви, че въпреки превратностите на времето, българската музика е оцеляла. „Приятно е човек да получава награда, но е важно и кой те награждава. Когато те награждават сериозни музиканти, това е въпрос на чест“, каза той и с тъга отбеляза, че държавата е оставила изпълнители като него без пенсии, забравяйки, че както преди, така и сега те пълнят зали. Найденов обяви, че преди седмица е завършил песента „На случайна гара“ за новия филм на Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“. „Не съм я дал още по радиата, защото не съм убеден, че ще я завъртят. В България музикалните редактори не желаят да пускат балади и бавни неща. Едните били съвременни, а другите демоде. Защо тогава английските певици могат да пеят балади, а българските - не. Това е причината да не произвеждам нищо ново. Надвих си на масрафа и мога да оцелея достатъчно добре. Доказвам през вечер, че залите, в които работя, са пълни. Много е неприятно човек да се чувства в собствената си държава чужденец“, каза попзвездата Васил Найденов.

Актьорът Владо Пенев изтъкна, че е горд от факта, че е удостоен и с тази награда. „Всяко нещо, което е проява на изкуство и творчество, трябва да вълнува преди всичко създателите си. Всичко, което е направено, защото е модерно, актуално и ще има рейнтинг, ми се струва нестойностно. Всяко нещо, което вълнува истински създателите си, е стойностно, и това би трябвало да вълнува и хората“, заяви Пенев и добави, че в последните години прави само това, което много харесва и иска. Създатели на изкуство имат мисията да възвисяват публиката, а не да обслужват обществените вкусове, коментира той.

Красимира Колдамова изрази задоволство от развитието на балетното изкуство у нас. Тя отбеляза, че и днес продължава да създава нови кадри, което гарантира бляскавото бъдеще на балета.

Отличията бяха раздадени в Ларгото в центъра на столицата, а съорганизатор на събитието бе Министерството на културата.