Васил Божков с миза  „10 бона на ден“  срещу конкуренти (ОБЗОР)
3

Васил Божков с миза „10 бона на ден“ срещу конкуренти (ОБЗОР)

  • Предлагал рекордния рушвет на човек от Комисията по хазарта, никой не го взел
  • Прокуратурата проверява реални ли са печелившите от лотарията
    Обвинител №1: Време е да попитаме – олигарсите ли са жертвите или бедните граждани

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е обявил рекорден рушвет, който бил готов да дава за „отстрел“ на конкуренти. Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, вътрешния министър Младен Маринов, председателя на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов. Разследващите посочиха, че петима души са обвиняеми след спецакциите в сряда в Комисията по хазарта, офисите на „Националната лотария“ и Нове холдинг“ и жилищата на Васил Божков (вижте тук какво откриха разследващите в имението на Божков). Само един от тези хора обаче е в ареста, защото другите са зад граница и са обвинени задочно. Зад решетките е бившият шеф на комисията Огнемир Митев, а за издирване са обявени Васил Божков и дясната му ръка във ФК „Левски“ Георги Попов, както и още двама бизнеспартньори на Божков.

„Събрани са доказателства, че Божков е предлагал по 10 000 лв. на ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта“, заяви Милева, като обясни, че срещу парите трябвало да се внасят в комисията

предложения за отнемане на

лицензи на конкурентни дружества.

Това обаче не се е случило, тъй като чиновникът отказал рушвета, уточни Милева.

В същото време обаче Божков се е ползвал от „услугите“ на Комисията по хазарта, стана ясно от думите на шефа на АДФИ Георги Начев. Той обясни, че при проверката на комисията е лъснало, че е събирана много по-ниска такса за лотариите на Божков. Както стана ясно още преди седмица, от „Националната лотария“ са плащали 20% върху стойността на получените комисионни, а държавното тото – 15% върху залозите, което е в пъти повече като сума. Разликата според експертите е около 559 млн. лв.

„Сумата е изчислена от инспектори на базата на подадената информация от Комисията по хазарта. Може би сумата ще се промени нагоре при условие, че подадената ни информация се различава от действителността“, поясни Начев.

„Липсва огромната сума от над половин милиард лева, която представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години“, пък уточни Милева.

Освен че са начислявали по-ниски такси върху лотариите на Божков, от Комисията по хазарта не са правили и проверки на дейността му, както изисква законът, обясни още Начев.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинадов обяви, че срещу бившия шеф на комисията е повдигнато обвинение за участие в ОПГ с ръководител Васил Божков. Самият бизнесмен пък е обвинен за това, че от януари 2014 г. до настоящия момент ръководи ОПГ, създадена за множество тежки умишлени престъпления. Сред тях са изнудване, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, както и подкупи.

„Обвиненията към

останалите са разнопосочни,

част от тях са за изнудване и принуда, упражнени спрямо хора, които не са длъжностни лица“, коментира още Фердинандов. Той опроверга и появилата се по-рано медийна информация, че зад решетките е и Елена Динева – жената на Божков.

„Съпругата на Божков не е обвиняема по делото. Тя е присъствала на претърсване на обитавано от нея жилище“, заяви наблюдаващият прокурор. Той уточни и че по делото е приобщено досъдебно производство, което е образувано в друга прокуратура, че част от печелившите от лотариите на Божков не са реални лица.

„В делото се съдържат доказателства за това, че капиталът и финансовата обезпеченост на част от дружествата, които са на Божков, не са достатъчни, за да могат да бъдат изплащани в пълен обем и размер печалбите, които се твърди, че определени лица реализират“, заяви Фердинандов. Той поясни, че е възложено на Антикорупционната комисия да установи кои са тези лица.

"Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност“, коментира още Милева. Тя съобщи още, че в обитаваното от собственика на „Нове холдинг“ имение в полите на Витоша били иззети много картини, които имат белезите на културни ценности и тепърва ще им се прави оценка от експерти. Проверява се и колекцията му от антични предмети. Сред тях има стотици безценни артефакти, които се водят на името на фондацията му „Тракия“ и се съхраняват при специални условия. По време на акцията в едно от претърсените казина на хазартния бос разследващите са се натъкнали на недекларирани над 400 000 лева кеш.

"Това, което се случва, е че когато прокуратурата реши да ангажира наказателната отговорност на лица, които вие, медиите, наричате

"криминални авторитети" или

"олигарси от криминалния преход"

– това е нещо обикновено. Докато ние не ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене за тези 30 години, крадене от българския народ, в резултат на което българският народ живее бедно и в мизерия – всичко е нормално. Но когато се насочим в посока да дадем справедливостта на българските граждани, която те искат, в един момент те стават жертви. Идва моментът, в който трябва да си отговорим на въпроса – олигарсите ли са жертвите? Или са жертви българските граждани, които живеят бедно? И защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са", коментира преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев.

По повод изявлението на Васил Божков в медиите, че се се страхува да се върне в България и очаква да бъде „смачкан“, главният прокурор коментира: "Е как всички богати хора в тая държава се страхуват? Как станаха толкова страхливи? Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат? Защо не се страхуват тези, които не могат да си получат пенсиите, защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците. Липсват половин милиард лева. То си е страшно в интерес на истината като имаш да връщаш половин милиард лева на държавата". Гешев беше категоричен, че има доказателства, че са извършени престъпления, които са достатъчни, виновните да бъдат изправени пред българския съд. „Аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ако трябва, ще му осигурим и психологическа помощ", подчерта обвинител №1.

Горанов: Текат данъчни

ревизии на фирмите му

Данъчни ревизии текат във фирмите на Васил Божков по искане на прокуратурата. Това стана ясно от коментар на финансовия министър Владислав Горанов в Народното събрание.

Той заяви, че проверките все още не са приключили и все още няма информация за резултатите от тях и дали има данъчни престъпления на дружествата на Божков. Той посочи, че АДФИ е установила грешки в прилагането на закона от страна на Комисията по хазарта, довели до стотици милиони невнесени такси за организиране на хазартни игри от страна на операторите.

Попитан дали могат да се събират такси със задна дата, Горанов отговори: "Много вероятно е да се издаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

Иначе Горанов даде да се разбере, че МФ има правомощия само по назначаването на членовете на комисията по хазарта. Самата комисия била тази, която контролира и лицензира хазартните оператори.

Междувременно депутатите от НФCБ внecoхa иcкaнe до шефа на КПКOНПИ Coтир Цaцaрoв дa бъдaт прoвeрeни имущecтвoтo и прихoдитe нa cъcтaвитe и ръкoвoдcтвaтa нa Държaвнaтa кoмиcия пo хaзaртa прeз пocлeднитe 5 г.

По-рано през деня пред Нова телевизиа лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че големите злоупотреби в частната лотария идват от безконтролната продажба на талоните, а не от неплатените данъци. По думите му не е правена проверка колко талони , които представлявали ценни книжа, са били отпечатани в Индия и колко са продадени. Той припомни, че става дума за злоупотреби в размер на 600 млн. лева.

Хазартният бос:

Страхувам се да се прибера в България

"В момента не съм в България, в чужбина съм. При тази процедура на прокуратурата аз се опасявам да се върна в България. Чувствам се застрашен. Ако се върна, ще ме арестуват. И после какво се случва с мене? Нали виждате, че се правят репресивни мерки. Живеем като по времето на Гьобелс". Това каза в интервю по телефона пред bTV бизнесменът Васил Божков.

От сряда той е издирван с европейска заповед за арест. Божков обяви, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него. Потвърди, че се намира в държава извън Европейския съюз, на Балканите е, но не е в Сърбия, където се крие друг беглец от правосъдието – Цветан Василев.

„Всичко свързано с Националната лотария е вършено по закон и нищо от това, което говори Гешев за „откраднати 500 млн. лв“ не е вярно. Гешев да прочете търговското право, кой ни е наложил държавната такса по закон, Гешев да не бърка търговското право с наказателното. Никога не съм дължал пари, включително и на държавата“, заяви Божков.

Междувременно от дружеството на бизнесмена - „Нове холдинг“ разпространиха официална позиция до медиите, в която се оплакаха от запор върху имущество на фирми на Божков.

„Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол.

Към момента няма официално съобщение за наложени запори от която и да е от институциите в държавата, имащи право да предприемат подобни мерки. Потърсени за коментар от НАП отказаха такъв. От КПКОНПИ също не дадоха коментар, но по закон при повдигане на обвинения срещу лице, извършило финансови престъпления, се изпраща уведомление и до комисията, която от своя страна започва проверка за несъответствие в имущественото му състояние. В същото време от дружеството посочват, че тези действия целяли да блокират дейността им като поставят компаниите в невъзможност да извършват нормалната си дейност.

„Така например, трябваше да бъдат платени 41 000 евро на мениджърска агенция за два трансфера за ПФК “Левски” и ако тази сума не бе осигурена, клубът би загубил 3 т. от първенството, а при забавяне от 14 дни щеше да бъде изхвърлен от групите. Също днес беше срокът да се платят 144 000 лв. по споразумението за дълговете на клуба в размер на 5 млн. към НАП. Ако не бяха осигурени в срок, това би развалило автоматично споразумението, което щеше да означава поредна огромна загуба за клуба. Това е само един нагледен пример. Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи и това ще доведе до много последствия на много нива. Ще търсим правата си в съда и ще отстояваме правото си да работим, въпреки държавните институции и репресивния държавен апарат“, завършват от холдинга.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.