0

И звестният художник и сценограф Васил Абаджиев представя в Софийската градска художествена галерия своя нов проект „Отделени“, състоящ се от фото и видео инсталации. Изложбата се открива днес от 18 ч. и ще остане на ул. „Гурко“ 1 до 8 декември.

Известният художник и сценограф Васил Абаджиев представя в Софийската градска художествена галерия своя нов проект „Отделени“, състоящ се от фото и видео инсталации. Изложбата се открива днес от 18 ч. и ще остане на ул. „Гурко“ 1 до 8 декември.

Със средствата на фотографията „Отделени“ изследва проблемите на отчуждението и самотата в модерното общество. Композиции, в които персонажите са обгърнати от тъмнина и безпокойство; портрети, в които лицата се разслояват на собствените си проекции – авторът Васил Абаджиев изгражда своите образи, използвайки драматизма на черно-бялото противопоставяне, за да внуши идеята за изолация, безпомощност и страх от бъдещето. Върху този фон от тревожност и самота той откроява и посланието на изложбата: нуждата от повече близост и съпричастност между хората в съвременния свят. Защото в постиндустриалното ни всекидневие социалните контакти стават все по-повърхностни, а технологиите заменят истинското общуване и човекът потъва във вакуума на своята отделеност.

Експозицията включва 30 широкоформатни монохромни фотографии и две видео инсталации. На черно-белите портрети ще разпознаем някои български актьори, с които житейската и творческа половинка на художника – нестандартната режисьорка Лилия Абаджиева, неведнъж е работила. Сред тях са Стоян Радев от Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Донка Аврамова-Бочева, които участват в постановката й „Защото на мама така й харесва“ в театър „Възраждане“ и др. Не липсва и изразителното лице на самата Абаджиева – музата на твореца.

Васил Абаджиев е роден през 1966 в Сливен. Той е син на легендарния ни треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. Завършил е магистърска специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. Има няколко самостоятелни изложби у нас и множество участия в колективни изложби в България, Германия, Румъния и др. Занимава се със сценография и костюмография в театъра, като е реализирал над 30 сценографски проекта в страната, в Германия, САЩ, Русия и др.