Вашингтон и Москва обсъдиха ядреното бъдеще

Вашингтон и Москва обсъдиха ядреното бъдеще

Китай е длъжен да се присъедини към започналите разговори на САЩ и Русия за ограничаване на стратегическите ядрени арсенали, защото Пекин полага значителни усилия да увеличи ядрения си арсенал. Това заяви днес специалният представител на президента на САЩ по контрола над въоръженията Маршал Билингсли, цитиран от ДПА.

Той говори след приключването вчера във Виена на руско-американските консултации по стратегическата стабилност и контрола над оръжията. Руската делегация на разговорите, състояли се при закрити врата, бе ръководена от заместник-външния министър Сергей Рябков. Двете страни обсъдиха и въпроса за продължаването на Договора за стратегическите нападателни оръжия (т.нар. "нов СТАРТ"), чийто 10-годишен срок изтича на 5 февруари догодина.

"Едно тристранно споразумение за контрол на ядрените оръжия според нас е най-добрата възможност да се избегне крайно дестабилизираща надпревара в ядрените оръжия", каза Билингсли на пресконференцията си в австрийската столица.

"Руската федерация не се съгласи с моето искане да поканим Китай като отговорен партньор на тези преговори. Смятаме да продължим работата по този въпрос", посочи американският представител.

Въпреки това той нарече разговорите продуктивни. На тях е било решено да се създадат няколко работни групи от експерти, които да продължат преговорите в предстоящите седмици, след което ще се състои нова срещу между него и Рябков - в края на юли или началото на август. Засега не е ясно къде ще заседават експертите. Това ще зависи и от ограниченията за срещи на живо, които все още са в сила заради коронавируса, отбеляза Рябков.

Билингсли съобщи също, че от Виена заминава за Брюксел, където утре ще информира американските партньори в НАТО за консултациите.

Рябков също призна, че разногласията между Москва и Вашингтон по продължаването на договора "нов СТАРТ" остават и това е проличало на срещата във Виена. Но и той изрази задоволство от "позитивния тон" в диалога между него и Билингсли и демонстрираното "желание да се върви напред там, където това е възможно, където няма препятствия от непреодолим характер".

"Надявам се, че експертите ще успеят да наберат добро темпо, за да се разчисти терен за повече (взаимно) разбиране и за определени договорености със САЩ в перспектива", отбеляза днес руският представител на брифинг в Москва. Той добави, че "пътят към такива договорености несъмнено ще бъде дълъг и сложен, като се имат предвид големите различия в подходите".

Сред тези сериозни различия, посочени от Билингсли, е желанието на САЩ за тристранен формат - плюс Китай - на преговорите за бъдещо споразумение. Русия обаче настоява за многостранен формат, който да включва и европейските ядрени сили - Великобритания и Франция. Билингсли каза, че"не би изключил никакъв вариант" за формата на преговорите, но изрази мнение, че Великобритания и Франция с много по-скромните си ядрени арсенали не е необходимо да участват в преговорите.

Според Билингсли президентът на САЩ Доналд Тръмп иска по-широко ядрено споразумение от досегашния "нов СТАРТ", което да обхваща и нестратегическите ядрени оръжия, предназначени за използване на бойното поле.

"Новият СТАРТ" бе последното голямо споразумение между Вашингтон и Москва за значително ограничаване на стратегическите арсенали на двете ядрени свръхсили. То бе сключено през 2010 г., но наложените ограничения станаха факт чак през 2018 г. Миналата година САЩ се изтеглиха от друго ключово руско-американско споразумение, което забраняваше ядрените сили със среден обсег, след като и двете страни взаимно се обвиниха в нарушаването му. Вашингтон обоснова отказа си и с появата на нови ракетни технологии, които не са съществували преди едно поколение и които също трябва да бъдат взети предвид в едно бъдещо споразумение. Освен това САЩ настояха в съкращаването на ядрените оръжия да се включи и Китай, който засега е извън преговорите за стратегическата стабилност.

Билингсли изрази днес надежда, че международната общност ще окаже натиск върху Китай да се присъедини към тези преговори като отговорна страна и да поеме съответните ангажименти за ограничаване на ядрения си арсенал.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.