0

Т ова е една от култовите реплики от безсмъртния филм „Топло“ от далечната 1978 г. Като се замисли човек, нищо особено не се е променило оттогава – проблемите с топлото сега са като никога актуални. Но наред с тях и алкохолните предпочитания на българина. Мигар все още домакините не правят домашна вишновка? Мигар претенциозните не я подминават, предпочитайки джина?

Спомняте ли си прекрасните жестове на незабравимата Татяна Лолова? „Другарко Шопова, те (майсторите на парното – б.а.) са с шевролет. Вишновка“. „Ама тя е хубава, домашна е“, отвръща домакинята. „Домашна е, обаче те са с шевролет“, настоява героинята на Лолова, след като гаврътва от питието. „Домашната вишновка е добре, но джинът е съвсем друго нещо“, казва пък от името на съкооператорите героят на Георги Черкелов. 

И така, алкохолният ентусиазъм никога не е секвал. Няма сила, която да спре хората да пият. Новото в новото време е, че вече и масово се дрогират.

Пътната полиция непрекъснато отчита скок на пияните и надрусани шофьори и какво от това? Статистиката минава и отминава, употребата на опиати остава. През 2021 година над 4700 души са заловени да управляват моторно превозно средство след употреба  на алкохол, а над 3400 – след употреба на наркотични вещества. „Старото“  пиянство почти се изравнява с „новото“ и вероятно модерно друсане. А колко от такива упоени шофьори не са заловени от КАТ? Със сигурност много.

Каквито и наказателни мерки да предвижда законът, от статистиката не личи да има масово стряскане. Подсъдимият за прегазването на Милен Цветков бе закован с 3 вида наркотици в кръвта по време на катастрофата и сега неистово се стреми да докаже в съда, че опиатите са от паста за зъби и чай. Национално известният готвач - шеф Андре Токев, разора асфалта да шофира пиян колата си буквално по джанти. Сигурно наистина работи по 12 часа на ден и има нужда от отпускане, но по този начин ли? Това са само два от нашумелите случаи, които са обществено известни. Тревогата е и за хилядите други шофьори, които не се замислят да седнат зад волана след употреба на алкохол или наркотици. „Яжте преди това мазна храна, за да не ви хваща бе, хора“, би казал героят от някой бъдещ филм.        

Засега наказанието за употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила е административно – 1 г. без книжка и 2000 лв. глоба. Шофиране с алкохол над 1,2 промила е престъпление и се отива на съд. За наркотиците няма долна граница - или си употребил, или не си.

„Другари, милицията е при мене“, щастливо извика на съседите си управителката във филма „Топло“ (Татяна Лолова – б.а.). Не милицията, а съвестта трябва да ни ръководи в какво състояние сядаме зад волана. Милицията може и да не ни хване или пък да я залъжем с някой лев. На карта са поставени животът и здравето ни, както и този на другите на пътя.