ВАС ще решава: Колко пъти един човек може да бъде обявен за сътрудник на ДС

ВАС ще решава: Колко пъти един човек може да бъде обявен за сътрудник на ДС

Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд гласува да се преформулира въпросът по тълкувателно дело № 9 от 2019 г., свързан с прилагането на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха от ВАС.

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на главния прокурор заради противоречива съдебна практика при прилагането на закона по отношение на лица, за които с влязъл в сила акт е установена принадлежност, а именно – издаването на втори, трети и последващи актове от Комисията по досиетата за едно и също.

Върховните съдии гласуваха единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл: „Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?“.

Следващата фаза от тълкувателното дело е изслушване на становища от страните.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.