ВАС разглежда над 400 дела зад предпазни паравани

ВАС разглежда над 400 дела зад предпазни паравани

Над 400 административни дела ще разгледа Върховният административен съд в открити съдебни заседания до края на извънредното положение на 13 май.

Това ще се случи при стриктно спазване на епидемиологичните изисквания.

Става въпрос за дела, попадащи в приложение към чл. 3, т. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Останалите дела, които са били насрочени за разглеждане в периода на извънредното положение, ще бъдат разгледани до 31 юли тази година.

Достъпът на външни лица до сградата на ВАС е строго ограничен и е регламентиран със заповед на председателя Георги Чолаков. В съдебните зали ще се допускат само призованите по образуваните дела и техните процесуални представители. В сградата ще се влиза след дезинфекция и измерване на телесната температура с отчетени показания под 38 градуса, както и с предпазни маски и ръкавици.

Призованите по образуваните дела и/или техните процесуални представители трябва да се явят в съда половин час преди обявения час на заседанието, като номерата и часовете на делата за деня ще се обявяват на входа на ВАС. График на делата, насрочени за разглеждане в открито заседание, се публикува най-късно до четвъртък на седмицата, предхождаща датата на заседанието, на интернет страницата на Върховния административен съд.

В трите съдебни зали съдът и страните ще са зад прозрачни паравани. След всяко заседание на съответния съдебен състав задължително ще се извършва дезинфекция на съдебните зали.

Административни услуги или справки по делата, насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание през извънредното положение, ще се извършват след предварително искане на тел. 029404337, факс 029404132, електронен адрес edocuments@sac.justice.bg, или на адреса на съда чрез пощенска или куриерска услуга.

От 13 април ВАС възобновява образуването и администрирането на делата. Разпорежданията на председателите на отделения ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВАС, но ще бъдат връчвани на страните след края на извънредното положение. Съобщения ще бъдат връчвани само по делата, попадащи в приложното поле на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а останалите - след края на извънредното положение.

От същата дата ще бъдат обявявани вече изготвените съдебни актове. Съобщения до страните за подлежащите на обжалване актове, за времето на извънредното положение, ще се изпращат само по делата, попадащи в приложението към чл. 3, т. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а останалите ще бъдат съобщавани на страните след края на извънредното положение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.