ВАС празнува 25 години

ВАС празнува 25 години

Валидираха марка послучай юбилея

Над 320 хиляди дела е образувал и приключил Върховният административен съд от възстановяването си досега. Днес се навършват 25 години от  взобновяването на работата на институцията на 1 декември 1996 година. 

Близо 540 000 са образуваните и приключени дела от 28-те административни съдилища от създаването им досега. На системата се падат близо 17 процента от същностните съдебни актове, постановени във всички  съдилища в страната.

По случай 25-годишнината днес в сградата на Върховния административен съд беше валидирана пощенска марка по дизайн на професор Кристина Борисова. В церемонията по валидирането участвата председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, зам.-министъра на транспорта, информационните технологи и съобщенията Александър Пулев,  главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и заместник-председателите на ВАС Мариника Чернева и Любомир Гайдов.

По случай празника в трите зали на съда от 11,30 часа се проведе тържествен пленум, в който участваха председателите на ВАС от възстановяването му досега – Владислав Славов, Константин Пенчев и Георги Колев, съдии, работили в институцията през годините, както и представители на академичната общност. 

С единодушно решение на Пленума на съдиите от Върховния административен съд беше учредена награда на името на „Проф. Кино Лазаров“. Тя ще се връчва на всеки три години за принос в развитието на административното право и процес. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.