ВАС отмени наредбата за отпадъците в Самоков

ВАС отмени наредбата за отпадъците в Самоков

Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Административен съд София – област, с което изцяло е отменена Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Самоков, съобщиха от ВАС.

Наредбата е била приета с решение № 1060 на Общински съвет – Самоков, проведено на 20.07.2017 г. и изменена и допълнена на 17.05.2018 г.

Върховните магистрати споделят изводите на първоинстанционния съд, че при приемането на Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Самоков е допуснато съществено процесуално нарушение. Причината е, че е нарушено императивното правило на чл. 26, ал. 3 (преди ал. 2) и чл. 28, ал. 2 от Закона за нормативните актове (ЗНА), съграсно което се изисква проектът да бъде публикуван заедно с ясни мотиви. Липсата на мотиви е съществено нарушение.

Според върховните магистрати, изискването за мотивиране не е самоцел на процедурата по приемане на нормативен акт, а е свързано с възможността да бъдат преценени нуждите и спецификите на регулираните обществени отношения. Обосноваността, откритостта и съгласуваността са законови принципи на нормативната дейност на органите на местното самоуправление. Тези принципи съответстват и на понятието „местно самоуправление“, визирано в чл. 3, т. 1 на Европейската харта за местно самоуправление, ратифицирана от Република България /ДВ бр. 28 от 28.03.1995 г., в сила от 01.09.1995 г./. Съгласно цитирания текст, местните власти регулират и управляват местните обществени дела в полза на своето население, а посочените принципи са гаранция за тази цел на местното самоуправление. Спазването им е свързано с основните функции на органите на изпълнителна власт, които са натоварени с нормативно регулиране на обществените отношения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.