ВАС отмени глобата на Музикаутор покрай спора с БНР

ВАС отмени глобата на Музикаутор покрай спора с БНР

Върховният административен съд окончателно отмени наложената глоба от страна на Комисията за защита на конкуренцията на сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор. Решението е от 7 ноември т.г. и потвърждава предишно произнасяне на съда във връзка със санкцията, която организацията трябваше да заплати покрай скандала с Българското национално радио. Въпросната глоба бе наложена през месец април 2018 г. и бе в размер на 56 678 лв.

До нея се стигна, след като Музикаутор и БНР не успяха да се договорят за стойността, която радиото следва да заплаща за авторите на музиката, звучаща в ефира му.

„Допреди три години БНР заплащаше едва 1% от субсидията си за музикално съдържание, което съставляваше над 50% от неговата програма. Със сключения договор от юни 2017 г. възнагражденията за използването на авторския труд нараснаха до по-справедливи нива“, гласи равносметката на сдружението към днешна дата.

Припомняме, че в рамките на няколко месеца през 2017 г. в ефира на БНР звучаха единствено класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Причината бе невъзможността на двете страни да постигнат споразумение относно тарифата, по която радиото да заплаща за излъчваните песни от репертоара на Музикаутор. Двете страни постигнаха споразумение през месец юни 2017 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.