Варшава – градът-феникс, възкресен от пепелта
7

Варшава – градът-феникс, възкресен от пепелта

Полската столица е почти изцяло разрушена по времето на Втората световна война

Разрушавана и обновявана, модерна и старовремска, оживена и същевременно спокойна - такава е Варшава, позната и като града-феникс заради вековете бурна история, през които неколкократно е била събаряна и после всеки път издигана наново от отломките… За да се превърне днес в един от най-красивите и модерни градове в Полша и цяла Европа.

Още при първа среща с него ясно се усеща как градът е успял да запази следите на нелекото си минало. Всички знаем за ужасяващата съдба на града в навечерието на Втората световна война - 85% от него са умишлено и планирано разрушени от нацистите. Ако разгледаме старите картини на италианския художник Бернардо Белото - Каналето, който е успял да запечата Варшава от ХVIII век, ще забележим, че нито една от онези сгради вече не съществува. Но колкото и опити за сриване със земята да са правени, той всеки път оцелява, става все по-красив, автентично обновяван и гордо и заслужено носи прозвището си на митичната птица с огненозлатисто оперение.

И точно заради богатата история и културно наследство на града той със сигурност ще има какво да ви предложи - музеите, които интерпретират историята от музиката и полския възпитаник Шопен чак до трагедията на еврейското гето, архитектурата, която разказва за епохите от готически елементи през комунистически бетон до модерните форми на стъклото и стоманата, изящните дворци, които още пазят спомена на царско време, и парковете, които ще ни заредят с глътка чист въздух и заряд за нови разходки.

Мястото, което предизвиква най-голям интерес за посетителите, е

Старият град в историческия център

с всичките обекти, разположени там. Именно в този район ще откриете и едноименния площад, който е основан в края на ХIII и началото на ХIV век и е един от най-живописните във Варшава. Тук се провеждат всички празненства и ако имате късмета да го посетите след пандемията от COVID-19, сами ще се уверите, че около вас ще кипят живот и народни полски песни. Ще останете запленени от архитектурата, атмосферата, разнообразието от цветове и аромати, любопитните старинни здания и заведенията, в които можете да се отбиете за някоя полска вкусотия.

Основна забележителност тук е керемиденочервеният кралски замък, който е приютявал полските крале от ХVI до ХVIII век. Тук ще бъдете обградени от множество и най-различни произведения на изкуството, сред които на Рембранд и Матейко и споменатите вече картини на Каналето, за които дори са обособили собствена зала с неговото име. Ще видите още красиви тронни зали, от които са управлявали полските владетели в миналото, техните помпозни барокови спални и много други любопитни стаи. А на последния етаж пък ще откриете и музей на карти за игра, в който са изложени много колоди от ХVI век насам.

Непосредствено до замъка пред вас ще се извиси и църквата „Св. Ана“, която ще ви привлече с пищна фасада, а отвътре ще ви изненада с огромен музикален орган. Освен това църквата разполага и с висока кула с камбанария, на която може да се покачите и да си подарите поглед към целия Стар град отвисоко. Пред вас ще се разкрие чудна панорамна гледка към всички посоки и цветове и разнообразието на Варшава - отпред ще са старинните по-ниски сгради, а зад тях в далечината ще се мержелеят формите на модерните небостъргачи от новия град.

Но преди да стигнем до него, важно е да отдадем заслужено внимание и на крепостните кули Барбикан, които са една от емблемите на Варшава и които ще откриете по почти всички картички. Те са от малкото останали старини и са част от мрежа от някогашните външни укрепления, които са пазели града от нашествия. Именно те са най-външната точка на Стария град и служат за разделителна линия с новия. Били са разрушени по времето на Втората световна война, но след това голяма част е възстановена с тухли от Стария град.

Няма как да не се отправите и към


бележития пищен бароков дворец Виланов, наричан Полския Версай

Заедно с прекрасните му градини днес той е един от най-ценните паметници на цяла Полша. Построен през последните години на ХVII век от крал Ян III Собиески, той се разполага в едноименния квартал в покрайнините на Варшава и е оцелял през двете световни войни. Разхождайки се вътре, ще бъдете смаяни от богатството на тронните му зали - пред вас ще се разкриват статуи, картини, часовници, орнаменти и други ценности.

Друга емблема на Варшава от царско време е и дворецът Чапски, който се намира в самото сърце на града и ще привлече погледите ви отдалеч със забележителната си фасада ала рококо. Именно в него са живели личности като актьора Зигмунт Вогел, композитора Фредерик Шопен и поета Зигмунт Красински. В самия дворец днес се помещава и Варшавската академия по изящни изкуства.

И тъй като споменахме виртуозния Шопен, не можем да пропуснем да се отбием в неговия музей, който ще ни даде възможност да надзърнем по-отблизо в живота на известния полски композитор. В него ще успеете да се докоснете до изключително ценни ръкописи, лични писма, както и последното пиано на Шопен. А докато още сме на тази тема - любопитно е, че днес сърцето на великия музикант се пази в църквата „Св. Кръст“, издигната през 1626 г., но разрушена при шведското нашествие през 1650-а. Настоящата барокова конструкция пък е издигната само няколко години по-късно – все пак във Варшава са специалисти по бързото възстановяване на архитектурните си ценности открай време.


Ще се влюбите и в кралския парк Лаженки

- наричан Белите дробове на града, който е най-големият парк на столицата. Тук ще намерите много зеленина и заслужен отдих след дълго обикаляне из историческите достойнства на Варшава. За бонус преживяване компания ще ви правят любопитни патици и пауни, които се разхождат свободно около езерото с шараните. Създаден през 1918 г. върху 188 акра земя, паркът разполага освен с много зелени площи и езера, също с реки, пътеки и исторически паметници. Тук ще можете да се отбиете и до неокласическия Дворец на водата и отново да се срещнете с Шопен при неговия паметник.

В случай че почивката сред свежите градини не ви стига, посетете и парка с най-много фонтани в Европа. Става въпрос за Мултимедийният фонтанен парк, който се е настанил в подножието на Стария град и който ще разпознаете отдалеч по шумното ромолене на водата. Най-впечатляващото тук обаче не са самите фонтани, а светлинното шоу, което е вплетено в танцуващи в ритъма на музиката водни струи. Не стига това, но и един от фонтаните дори се превръща във воден екран, върху който с лазерни лъчи се проектират картини от Варшава както от миналото, така и от днес.

А за интересуващите се от по-нова история и специално от социалистическото минало на града препоръчваме Двореца на културата и науката, който е подарен на Варшава от Съветския съюз през 1955 г. В него се помещават кино, театър, офиси на множество фирми и обществени институции. Със своите 231 метра той е една от големите атракции тук, която предоставя съвършен изглед към цяла Варшава и би сложила перфектния завършек на приключението ви.

Панорамата се открива от специална тераса на 30-ия етаж

на зданието, до която се стига с асансьор, тръгващ от централното фоайе, а горе може да се почерпите с кафе, сладолед и полски десерти. Около двореца пък ще откриете новия модерен център на Варшава, който е богат на високи, „стъргащи“ небето и чудати сгради…

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.