0

П остоянната комисия „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към Общинския съвет във Варна даде съгласието си Казашко, което е създадено от потомци на донски и кубански казаци - староверци, да подпише споразумение за побратимяване със станица Натухаевска.

Постоянната комисия „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към Общинския съвет във Варна даде съгласието си Казашко, което е създадено от потомци на донски и кубански казаци - староверци, да подпише споразумение за побратимяване със станица Натухаевска.

Тя е с около 7 хил. жители и се намира близо до Черноморския пристанищен град Новоросийск, побратимен с Варна. „Село Казашко е исторически и емоционално свързано с Русия. Винаги сме поддържали връзки, но сега решихме да ги официализираме“, коментира кметът на селото, атаман Гергана Петкова.

На заседанието на комисията стана ясно още, че се предвижда създаването на платформа за сътрудничество между Крайбрежните региони на Дунав и Черно море. Тя ще бъде продължение на европроект, в който взе участие и община Варна.

Целта на проекта DBS Gateway Region бе да превърне Дунавско-Черноморския регион в привлекателен портал за морския и вътрешноводния транспорт между Централна Европа и Черно море, Каспийския регион и Далечния изток. Идеята на тази платформа за сътрудничество е на едно място да бъде събрана цялата информация за всички партньори.