0

Д енят на спасението на българските евреи, 10 март, ще бъде отбелязан с поклонение пред Паметника на благодарността във Варна от членове на местната организация „Шалом“. Това съобщава в писмо, изпратено до медиите, Олег Калдерон - председател на Регионалната организация на евреите в морски  град.

Денят на спасението на българските евреи, 10 март, ще бъде отбелязан с поклонение пред Паметника на благодарността във Варна от членове на местната организация „Шалом“. Това съобщава в писмо, изпратено до медиите, Олег Калдерон - председател на Регионалната организация на евреите в морски  град.

Свидетели на драматичните събития от пролетта на 1943 година, техните деца, внуци и правнуци ще отдадат почит на спасителите си пред бронзовия Шофар – Паметник на благодарността, издигнат преди 6 години в градинката пред Археологическия музей в града. 

На 10  март преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 000 български граждани от еврейски произход. България става единствената страна-съюзник на хитлеристка Германия, която не допуска нито един неин поданик-евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

„Десети март е паметна дата за българските евреи. Ден, на който ние благодарим на българския народ за героизма и човеколюбието му! Всяка година ние напомняме за ужасите на една война и за едно изтребление. Всяка година ние призоваваме –  никога повече!

Светът може и трябва да е едно прекрасно място за живот, а не място на мъка и безчовечност. Ние призоваваме всички граждани на Република България – обичайте я, пазете я, уважавайте законите и се грижете за нейното бъдеще! Нашите деца, децата на България трябва да имат бъдеще, изпълнено с любов и грижа.

И където и да е по света, ако срещнат българин, да знаят, че ще им бъде протегната ръка за поздрав и подкрепа. Ние сме си у дома и нека всички да се чувстват така. А догодина ние пак ще разказваме.

Ние помним!“, се казва още в писмото на председателя на еврейската организация във Варна.