Професори вербуват студенти с онлайн изпити и състезания (ТЕМАТА)

Професори вербуват студенти с онлайн изпити и състезания (ТЕМАТА)

Университетите в страната започнаха лова на студенти, като вече въвеждат различни методи за вербуване на питомци.

Така например Варненският свободен прави онлайн изпити Кандидатстудентските изпити във ВСУ „Черноризец Храбър“ се провеждат на място в университета или онлайн. За успешен изпит от ВУЗ-а признават и резултатите от държавните зрелостни изпити или оценките от кандидатстване в други висши училища. Изключение прави приемът в държавно регулираните специалности като „Право“ и „Архитектура“. За първи път тази година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ провежда прием за летен семестър в бакалавърските и магистърските си програми. Това дава възможност на кандидат-студентите да започнат обучението си още в края на февруари, вместо през октомври. „Надявам се, че това ще помогне на студенти, които по една или друга причина са пропуснали есенния прием. Вече имаме записани кандидат-студенти за февруарския прием, като набирането продължава“, коментира ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър“, проф. Петър Христов. Срокът за подаване на документи от кандидат-студентите е до 28 февруари.

Университетът в Шумен „Епископ Константин Преславски“ пък набира студенти с помощта на специално организирани състезания в училищата, съобщи пред "Монитор" пресаташето на учебното заведение Мая Конова. Представители на различните факултети подготвят състезания по основните предмети. Те се провеждат в училищна среда в повечето средни училища в Шуменска област, а участниците, които се справят със задачите, получават сертификат, който по правилника за прием на студенти в ШУ служи вместо приемен изпит. През тази година състезанията са 16 и се радват на голям интерес сред учениците. В събота започнаха и първите предварителни изпити от кандидатстудентската кампания на университета в Шумен. Интересът е бил слаб, но това не е изненада за академичното ръководство, тъй като основният приток от кандидати тръгва след май-юни. Дотогава всеки месец има по една предварителна сесия. На предварителни изпити се явяват най-често кандидати, които са завършили средното си образование в предишни години.

Вижте как различните вузове в страната се изхитриха да ловят студенти тук

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.