0

Д раматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна прави официален старт на юбилейния стотен сезон с „Любовникът от ZanziБар“.

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна прави официален старт на юбилейния стотен сезон с „Любовникът от ZanziБар“.

„В трудната 2020 година сме щастливи, че сега можем да посрещнем с нашата публика големия юбилей. Тази година създадохме за пръв път сцена на открито за театъра и вече имаме 41 изнесени представления на лятна сцена „Зад театъра“. Макар и с намален обем на залите, при 50% запълняемост и при спазване на мерките за безопасност, ние сме заедно с почитателите на изкуството ни и това е важното, каза  директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

Тя уточни и че през октомври започва дългоочакваният ремонт на сцена „Филиал“. Благодарение на сътрудничеството с Община Варна, Министерството на културата и Градската художествена галерия – Варна, ще бъдат изнесени камерни спектакли в залата на Градската галерия.

За юбилея театъра вече има нови лога, създадени от дизайнерката Радослава Боор. Сезонът ще бъде открит официално на 25 септември от 19 часа с премиерата на Основна сцена на „Любовникът от ZanziБар“ – съвременна комедия от израелския драматург Ели Саги. Постановката е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира спектакъл във Варна. Преводът е на Кръстю Кръстев със сценична редакция на проф. Атанасов, сценограф е Петя Стойкова, музиката е на Петя Диманова.

В ролите са звездите на варненската сцена Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова, студентка на проф. Атанасов. Със специалното участие на Пламен Петков - глас.

На 2 октомври в камерното пространство на Градската художествена галерия е една очаквана със силен интерес премиера на „Поразените“ по романа на Теодора Димова. Това ще е първо представяне на сцена на драматизация по отличената с награда за най-добър роман на 2020 книга.

Драматизацията е направена от едно от знаковите лица на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“- водещия актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К. Калин Николов създава музикалната среда на спектакъла, а в ролите влизат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.