Варненския апелативен съд започна дело за изнудване срещу Марешки

Варненския апелативен съд започна дело за изнудване срещу Марешки

Във Варненския апелативен съд започна дело за изнудване срещу лидера на „Воля” Веселин Марешки и Красимира Колева.

Производството пред въззивната инстанция е образувано по протест на прокуратурата и жалба на частния обвинител и граждански ищец Асен Миланов, с които се иска отмяна на оправдателна присъда, постановена от Окръжен съд – Варна.

Лидерът на „Воля” и Колева са обвинени в изнудване на наемателя на пицария „Ред хот” Асен Миланов и за увреждане на имуществото му. Срещу Марешки има и обвинение за лека телесна повреда на лидера на „Възраждане“, общинския съветник Костадин Костадинов, който се намеси в конфликта и пред полицаи отнесе юмрук от бизнесмена.

Съдебният състав счете за необходимо да изясни имуществените отношения между двамата подсъдими, каквито се твърди в протеста, че съществуват. Марешки и Колева отказаха да дават обяснения. Затова съдът прецени за нужно да установи фактите чрез писмени доказателства и разпит на свидетел, който ще бъде призован.

Предмет на въззивна проверка е присъда от 18 октомври, м.г., с която Варненският окръжен съд призна за невинен Веселин Марешки по обвинението, че в периода 9 октомври - 16 ноември 2014 г. с цел да принуди Асен Миланов да поеме имуществено задължение и да му заплаща месечно сума от 10 хиляди лв., го заплашил с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение и с друго противозаконно действие с тежки последици - създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е причинило значителни вреди за 14 838,37 лв. Красимира Колева също бе оправдана. Срещу Марешки бе повдигнато и обвинение за това, че на 15 октомври, 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, в качеството му на длъжностно лице - общински съветник, лека телесна повреда.

Миналия юни Окръжният съд констатира, че е настъпила абсолютната погасителна давност за това обвинение и прекрати частично наказателното производство. Гражданските искове за 40 хиляди лв - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за 14 838,37 лв – за имуществени вреди, не са били уважени.

Първата инстанция е стигнала до извода, че не е извършено престъпление. Не са били събрани доказателства, че с поведението си Веселин Марешки е осъществил заплаха - необходим елемент от престъплението „изнудване“.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня и хронологията на делото, като през 2017 г. председателят на първоинстанционния съдебен състав се самоотведе и то беше преразпределено на друг докладчик. Впоследствие бе представено решение на ЦИК, удостоверяващо, че подсъдимият е избран за народен представител и е получил имунитет, което предпоставя промяна в подсъдността на разглеждане на делото.

Производството беше прекратено и изпратено по компетентност на Софийския градски съд. ВКС обаче го върна Окръжния съд във Варна. Последва отвод на съдебния състав и избор на нов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.