Варненският свещеник Дончо Александров издаде книгата „Жажда за вяра” с 45 актуални теми. Нейното  премиерно представяне бе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” в морския град.

На родния книжен пазар за първи път излиза издание с подобно съдържание от български автор. Книгата на издателство „Захарий Стоянов” пренася читателя в света на духовното, така необходим за лутащия се и търсещ истината наш съвременник.

Тя е забележителна с това, че надниква в църковния живот, запознава със случващото се в храма, като свети тайнства и богослужение, с някои християнски практики, но през погледа на православната вяра анализира и въпроси с днешна дата, които вълнуват хората.

Така преплита земното и небесното, които представя в богата палитра от 45 теми. В нея можете да се открият разсъждения и отговори на въпроси, актуални за нашето време, като правата на човека и глобализма, спорта, отношенията и личността в ерата на Интернет, самотата и свободата на съвременния човек, и др.Предназначена за широк кръг читатели, написана на достъпен и разбираем език, книгата увлича, докосва ума и сърцето, просвещава и вдъхновява жадния за вяра човек.

На премиерата на книгата на ставрофорния иконом и председател на храма „Свети Атанасий“ Дончо Александров бе и директорът на издателството, проф. Иван Гранитски, който каза, че отдавна е имало идея за поредица книги с проповеди на висши духовници от българската православна църква, която ще започне през есента. Той изрази и подкрепата си за въвеждането на вероучение в българското училище.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на иконом Дончо Александров за поставените 45 теми в изданието, сред които са трансплантациите, евтаназията и кремацията. „Печалният факт е, че Варна има крематориум, който е катедра на безбожието.

Никъде в светото писание няма да намерите практика, опит и действие на кремация. Изключвам моментите, в които мъчениците доброволно дават своята саможертва и кръв в името на Христос и са били изгаряни, но това, което е оставало от тях, като свети мощи, се почита и до днес“, добави владиката.

Авторът отец Дончо Александров е роден на 6 ноември, 1974 г. във Варна. Завършил е богословие в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. Предстоятел е на варненския храм „Свети Атанасий”, но служи и в старинния храм „Успение Богородично” в града.

Инициатор, създател и участник в редакционния екип на списание „Амвон” и детското списание „Камбанка”, които издава енорията при храм „Свети Атанасий”. 12 години е бил един от основните водещи на рубриката „Път към храма” в програмата на Регионалния телевизионен център на БНТ. Вече шест години е лице и единствен водещ на рубриката „Амвон” по Тв „Черно море“, а от 15 години е познат и на слушателите на Радио Варна с участието си в рубриката „Неделна проповед”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Морски вълци скачат срещу продажбата на спасителния кораб „Перун“

Морски неправителствени организации организират мирен, мълчалив протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб „Перун“, който е единственият с възможности за спасяване в открито море.

Семейство търси помощ за болното си дете

Варненско семейство се бори в конкурс за безплатна терапия на 3-годишната им дъщеричка Рали. Детето страда от изключително рядко заболяване - Синдром на Лий, при който митохондриите в клетките не могат да произвеждат достатъчно енергия, за да ги захранват и те умират.

Варна ще работи с бюджет от 492 млн. лв. за нов икономически профил

Бюджетът на Варна за 2020 г. бе приет от Общинския съвет, с макрорамка oт 492,07 млн. лв. От тях 108,37 млн. лв ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми. „Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета за 2020 г., защото това означава подкрепа за развитието на Варна. В него са осигурени средства за образование, здравеопазване и социални дейности, култура и спорт.